Ένας στους τρεις ασθενείς που πάσχουν από τον ιό του AIDS στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν γνωρίζει ότι είναι οροθετικός.

Τα τραγικά ποσοστά ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση τόσο της ενημέρωσης όσο και της εγρήγορσης των πολιτών.

«Τριάντα χρόνια μετά την εμφάνιση της ασθένειας, δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να μειώσουμε τις προσπάθειες», βεβαιώνει η Κομισιόν σε κείμενό της για τη στρατηγική κατά του HIV.

Μόνο στην Ευρώπη, περίπου το 30% των πολιτών δεν γνωρίζει ότι έχει μολυνθεί από το θανατηφόρο ιό, ενώ στην περίπτωση ορισμένων γειτονικών χωρών το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 70%, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο μετάδοσης.

«Στην Ε.Ε. περίπου το 30% των οροθετικών δεν γνωρίζει ότι έχει προσβληθεί και σε πολλές γειτονικές χώρες (Ουκρανία, Μολδαβία, Ρωσία) το ποσοστό φτάνει το 70%».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόνο το 2007 στην Ε.Ε., τη Ρωσία και την Ουκρανία καταγράφηκαν περισσότερες από 80.000 νέες περιπτώσεις ασθενών με AIDS, από τις οποίες οι 55.000 ανήκαν στις δύο τελευταίες χώρες.

Από το 2001 έως το 2007 ο αριθμός των οροθετικών στην ευρωπαϊκή ήπειρο σκαρφάλωσε από το 1,5 εκ. στα 2,2 εκ. Από αυτούς, περίπου 730.000 ζουν εντός της Ε.Ε.

Οι γενικοί στόχοι της στρατηγικής της Κομισιόν εναντίον της μάστιγας του αιώνα είναι -μεταξύ άλλων- η μείωση των μολύνσεων από HIV σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μέχρι το 2013, η βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στην πρόληψη, τη θεραπεία, τη φροντίδα και την υποστήριξη, όπως επίσης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που είναι ευάλωτοι στη μόλυνση, είναι φορείς του ιού ή πάσχουν από το θανατηφόρο ιό τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις γειτονικές χώρες.

Διαβάστε ακόμα:
Ο ευρωπαϊκός χάρτης του AIDS
http://www.vita.gr/html/ent/195/ent.9195.asp

Πρόληψη κατά του ΑΙDS: Έρωτας χωρίς φόβο
http://www.vita.gr/html/ent/033/ent.8033.asp

Εθελοντικό τεστ εντοπισμού του AIDS για όλους
http://www.vita.gr/html/ent/007/ent.8007.asp