Η εκτεταμένη χρήση κινητού τηλεφώνου, σύμφωνα με τη δεκαετή διεθνή μελέτη Interphone, συνδέεται πιθανότατα με την εμφάνιση καρκίνου.

Αν και τα επίσημα αποτελέσματα της μελέτης δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, παρ’ όλα αυτά τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα κάνουν λόγο για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο όσων κάνουν συχνή χρήση του κινητού τους.

Συγκεκριμένα, η βρετανική εφημερίδα «The Daily Telegraph», η οποία και αποκάλυψε κάποια από τα επιστημονικά ευρήματα, γράφει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιων καρκινικών όγκων του εγκεφάλου είναι ιδιαίτερα αυξημένος ύστερα από 10 ή περισσότερα χρόνια χρήσης κινητού.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το 2000 σε 13 χώρες υπό την επίβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και σε αυτήν συμμετείχαν περίπου 12.800 άνθρωποι, από τους οποίους κάποιοι είχαν εμφανίσει όγκους και κάποιοι ήταν υγιείς. Οι ειδικοί κατέγραψαν -μεταξύ άλλων- τη συχνότητα της χρήσης του κινητού τηλεφώνου που έκαναν οι συμμετέχοντες.

Τα νέα αποτελέσματα, μάλιστα, συνδέουν τα κινητά με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης γλοιώματος -της πιο κοινής μορφής καρκίνου του εγκεφάλου- κατά 39%. Ακόμη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εκτεταμένη χρήση για περισσότερο από μία δεκαετία σχεδόν τετραπλασιάζει τον κίνδυνο ακουστικού νευρινώματος, ενός καλοήθους όγκου που εμφανίζεται στο νεύρο μεταξύ αυτιού και εγκεφάλου.

Tα ευρήματα της Interphone αναμένεται να δημοσιευθούν σε επιστημονικό έντυπο προς τα τέλη του 2009.

Διαβάστε ακόμα:
Τα 10 κινητά με τη χαμηλότερη ακτινοβολία
http://www.vita.gr/html/ent/015/ent.9015.asp

Κινητά – Ασύρματα τηλέφωνα – Laptop: Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία τους;
http://www.vita.gr/html/ent/710/ent.4710.asp

Προσοχή στα κινητά…
http://www.vita.gr/html/ent/106/ent.7106.asp