Έρευνα που διεξήγαγε το βρετανικό εφηβικό περιοδικό «Sugar» έδειξε ότι τα κορίτσια των οποίων οι μητέρες βρίσκονται διαρκώς σε δίαιτα έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διατροφικές διαταραχές.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν περίπου 512 κορίτσια με μέσο όρο ηλικίας τα 14 έτη (12-18). Από αυτά, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι περίπου το 6% έπασχε από κάποια διατροφική ανωμαλία, ποσοστό που αυξανόταν στο 10% μεταξύ των κοριτσιών που οι μητέρες τους έκαναν δίαιτα.

Όπως έδειξε η έρευνα, το 38% των κοριτσιών ανέφεραν ότι οι μητέρες τους είχαν τη μεγαλύτερη επιρροή στο πώς αντιλαμβάνονταν την εξωτερική τους εμφάνιση. Περίπου τα 2/3 (66%) των νεαρών είχαν ακούσει τις μητέρες τους να παραπονούνται για το βάρος τους, ενώ οι μητέρες του 56% των κοριτσιών βρίσκονταν σε δίαιτα. Το 68%, μάλιστα, περιέγραφαν τη σιλουέτα της μαμάς τους ως απόλυτα φυσιολογική.

Το φοβερό, κατά τους ειδικούς, ήταν ότι το 51% των κοριτσιών δήλωνε ότι είχε κάνει δίαιτα σε κάποια φάση της ζωής του. Το 78% δήλωνε ότι ανησυχούσε για το βάρος του, ενώ ένα 20% ανησυχούσε διαρκώς για την εικόνα του. Από την άλλη, το 50% ανέφερε ότι δεχόταν αρνητική κριτική από τα μέλη της οικογένειάς του και το 51% δήλωνε ότι πληγωνόταν συχνά για τη σιλουέτα του από σχόλια των γονιών του.

«Κάθε τεύχος του »Sugar» παρουσιάζει τη μόδα για κανονικά, καθημερινά κορίτσια, με διαφορετικούς σωματότυπους και μεγέθη, με στόχο να δείξουμε την ομορφιά των κορμιών που ανήκουν σε κορίτσια που τρέφονται σωστά και ασκούνται», αναφέρει η αρχισυντάκτρια του βρετανικού περιοδικού, κ. Άναμπελ Μπρογκ.

«Όπως είδαμε, η »κληρονομικότητα της λεπτής σιλουέτας» -η στάση των κοριτσιών απέναντι στο φαγητό και τις διαστάσεις της σιλουέτας στις οποίες εκτίθενται κάθε μέρα μέσα στο σπίτι τους- είναι πολύ πιο ισχυρή από οτιδήποτε γράφουμε εμείς στο περιοδικό», συμπληρώνει προβληματισμένη.

Διαβάστε ακόμα:
Προστατέψτε τα παιδιά σας από την ανορεξία
http://www.vita.gr/html/ent/423/ent.1423.asp

Εφηβεία, άγχος και διατροφικές διαταραχές
http://www.vita.gr/html/ent/796/ent.6796.asp

Τα νεύρα της εγκύου «ραγίζουν» την καρδιά του βρέφους
http://www.vita.gr/html/ent/173/ent.10173.asp