Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ανθρώπινων ωαρίων και σπερματοζωαρίων ήρθαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για μια καινοτομία που αναμένεται να φέρει την επανάσταση στο χώρο της αναπαραγωγικής Ιατρικής. Αν και κατά το παρελθόν είχε δοκιμαστεί κάτι παρόμοιο, ωστόσο τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια που προέκυπταν στο εργαστήριο έφεραν βλάβες.

Τώρα, όμως, οι αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν το «κλειδί» για τη δημιουργία των «τέλειων» ωαρίων και σπερματοζωαρίων, τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε πλήρη λειτουργικά αναπαραγωγικά κύτταρα.

Όπως γράφει η επιθεώρηση «Nature», οι ειδικοί κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τη «συνταγή» που θα μπορούσε να προσφέρει λύση σε εκατομμύρια ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα τα οποία ενίσχυσαν με πρωτεΐνες για να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη των λεγόμενων προδρόμων ωαρίων και σπερματοζωαρίων.

«Η διαπίστωση της γενετικής »συνταγής» για την ανάπτυξη ανθρώπινων αναπαραγωγικών κυττάρων στο εργαστήριο θα μας δώσει το εργαλείο που χρειαζόμαστε για να εντοπίσουμε τι ακριβώς δεν πάει καλά με τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης, δρ. Ρενέ Ρέιχο Πέρα.

Οι ειδικοί τώρα θέλουν να διαπιστώσουν κατά πόσο η δημιουργία αναπαραγωγικών κυττάρων είναι επίσης εφικτή μέσω ενήλικων βλαστικών κυττάρων, τα οποία μπορούν να ληφθούν από οποιοδήποτε σημείο του οργανισμού, ακόμη και από το δέρμα.

Διαβάστε ακόμα:
Και τώρα τεχνητό σπέρμα
http://www.vita.gr/html/ent/643/ent.9643.asp

Το Ιερό Γκραάλ της εξωσωματικής
http://www.vita.gr/html/ent/355/ent.8355.asp

Τεχνητά ωάρια και σπερματοζωάρια
http://www.vita.gr/html/ent/790/ent.5790.asp