Η Ελβετία παγώνει τους εμβολιασμούς σε παιδιά, εγκύους και άτομα άνω των 60 ετών με το νέο εμβόλιο Pandemrix κατά του Η1Ν1.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ελβετικής κυβέρνησης, το εμβόλιο της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline δεν μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί στις παραπάνω ομάδες του πληθυσμού, επειδή δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον ενισχυτικό παράγοντα AS03 που περιέχεται σε αυτό.

«Τα στοιχεία που διαθέτουμε αφορούν γενικά τους ενηλίκους, ωστόσο δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τις εγκύους, και αυτά που σχετίζονται με τα παιδιά είναι ανεπαρκή», τονίζει η ελβετική υπηρεσία φαρμάκων Swissmedic.

Για το λόγο αυτό, η αρμόδια υπηρεσία φαρμάκων αποφάσισε να μη δώσει ακόμη το πράσινο φως στη χορήγηση του Pandemrix σε εγκύους, παιδιά και σε άτομα άνω των 60 ετών.

Την ίδια ώρα, η Swissmedic ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου Focertia της Novartis, που προορίζεται για ενηλίκους και βρέφη άνω των 6 μηνών.

Στην περίπτωση εγκύων και μητέρων που θηλάζουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο γιατρός θα πρέπει να αποφασίζει κατά πόσο πρέπει ή όχι να χορηγεί το εμβόλιο, ακολουθώντας πάντοτε τις συστάσεις του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δημόσιας Υγείας

Στη χώρα μας αναμένεται να καταφθάσουν συνολικά 2 εκατομμύρια εμβόλια κατά της νέας γρίπης της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline.

Όσο πλησιάζει ο χειμώνας, μάλιστα, τόσο μεγαλύτερη είναι η έξαρση της νέας γρίπης. Στη Βρετανία τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 50%, ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 125.

Στη Γαλλία, ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της Ολυμπίκ Μαρσέιγ και της Παρί Σεν Ζερμέν αναβλήθηκε, επειδή 3 παίκτες της δεύτερης μολύνθηκαν από τον Η1Ν1. Όλοι οι υπόλοιποι παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν και τα μέλη του προσωπικού της ομάδας τέθηκαν σε καραντίνα για 72 ώρες.

Στην Ολλανδία, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η κατάσταση έχει αγγίξει το επίπεδο επιδημίας στη χώρα, καθώς καθημερινά περίπου 10 κρούσματα εισάγονται για νοσηλεία. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών λόγω της νέας γρίπης έχει φτάσει στους 6, με τελευταίο ένα 14χρονο κορίτσι χωρίς βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Από την άλλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται σε 5.700. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 14% στους θανάτους που οφείλονται στον Η1Ν1, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 700 θανάτους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους του ΠΟΥ, η αμερικανική ήπειρος είναι εκείνη που έχει πληγεί περισσότερο και ιδιαίτερα το τμήμα που βρίσκεται πάνω από τον Ισημερινό, με συνολικά 4.175 επιβεβαιωμένους θανάτους, οι 636 από τους οποίους καταγράφηκαν μέσα σε μία εβδομάδα. Στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού τα θύματα έφτασαν τα 1.070, ενώ η Ευρώπη για την ώρα καταμετρά τουλάχιστον 211 θανάτους.

Διαβάστε ακόμα:
«Έκτακτη ανάγκη» στις ΗΠΑ
http://www.vita.gr/html/ent/281/ent.10281.asp

Γρίπη – διατροφή: Κρατάτε γερά αντιστάσεις
http://www.vita.gr/html/ent/217/ent.10217.asp

Έκκληση για εμβολιασμό των εγκύων
http://www.vita.gr/html/ent/273/ent.10273.asp