Η παραμονή στο κρεβάτι για 10 λεπτά μετά από προσπάθεια σύλληψης φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της.

Ολλανδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που υποβάλλονταν σε τεχνητή γονιμοποίηση είχαν 50% μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης όταν έμεναν στο κρεβάτι για το πρώτο διάστημα μετά την εξωσωματική.

Στη μελέτη των ειδικών του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου στο Άμστερνταμ, συμμετείχαν συνολικά 400 γυναίκες. Από όσες έμειναν ξαπλωμένες για 10 λεπτά μετά τη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης συνέλαβε το 27%, συγκριτικά με το 18% εκείνων που δεν έμειναν ξαπλωμένες.

Όπως επισημαίνει η επιθεώρηση «British Medical Journal», οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μέθοδος της παρατεταμένης παραμονής των γυναικών που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί σε οριζόντια στάση θα μπορούσε ακόμη και να γλιτώσει χιλιάδες ζευγάρια από παρεμβατικές θεραπείες γονιμότητας.

«Μέσα από τη μελέτη μας δείξαμε ότι οι γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας, οι οποίες παραμένουν ξαπλωμένες για λίγη ώρα μετά την εξωσωματική, έχουν 50% μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης, δρ. Ίνγκε Κάστερς.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη επιστημονική έρευνα δεν εξέτασε την αποτελεσματικότητα του ξαπλώματος των γυναικών μετά από σεξουαλική επαφή. «Το σίγουρο είναι ότι δεν θα βλάψει την επικείμενη εγκυμοσύνη», τονίζει.

Διαβάστε ακόμα:
Εξωσωματική: Νέα τεχνική για επιτυχημένη εγκυμοσύνη
http://www.vita.gr/html/ent/042/ent.10042.asp

Tο ημερολόγιο μιας εξωσωματικής
http://www.vita.gr/html/ent/339/ent.1339.asp

Το Ιερό Γκραάλ της εξωσωματικής
http://www.vita.gr/html/ent/355/ent.8355.asp