Οι άνδρες που εργάζονται σε γραφείο και περνούν πολλές ώρες καθιστοί παρουσιάζουν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, αναφέρει σουηδική μελέτη.

Τα ανησυχητικά αποτελέσματα ανήκουν στους ειδικούς του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, οι οποίοι ανέλυσαν τις περιπτώσεις 45.000 ανδρών ηλικίας από 45 έως 79 ετών.

Όσοι από αυτούς εργάζονταν σε θέσεις που απαιτούσαν έντονη σωματική δραστηριότητα αντιμετώπιζαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 28%. Όσοι, πάλι, κάθονταν τις μισές ώρες της εργασίας τους είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

Αντίθετα, όσοι έκαναν γενικά καθιστική ζωή εκτόξευαν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη στο 30%.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «British Journal of Cancer», η σωματική άσκηση έδειξε να αυξάνει την προστασία των ανδρών από τη συγκεκριμένη νόσο. Μάλιστα, όσοι έκαναν ποδηλασία για περίπου 1 ώρα την ημέρα είχαν κατά 14% χαμηλότερο κίνδυνο.

Αν και οι ειδικοί δεν έχουν εντοπίσει τον ακριβή μηχανισμό που κρύβεται πίσω από την προστατευτική δράση της άσκησης, υποψιάζονται ωστόσο ότι επιδρά στα επίπεδα ορισμένων ορμονών που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης.

«Τα ευρήματα της μελέτης αυτής επιβεβαιώνουν ότι η κίνηση κατά τη διάρκεια της εργασίας -και όχι μόνο- σχετίζεται με τη μείωση των περιστατικών καρκίνου του προστάτη», συμπεραίνουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε ακόμα:
Σηκωθείτε τώρα από τον καναπέ!
http://www.vita.gr/html/ent/679/ent.8679.asp

Ξέρετε πότε έχει πρόβλημα ο προστάτης σας;
http://www.vita.gr/html/ent/101/ent.1101.asp

Στην αιχµή της επιστήµης: Θωρακίζοντας την υγεία του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/822/ent.7822.asp