Κατά της αρθρίτιδας και των εγκεφαλικών επεισοδίων δρουν τα έλαια ψαριών, επισημαίνει νέα μελέτη αμερικανών και βρετανών επιστημόνων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο οργανισμός μετατρέπει τα λιπαρά οξέα των ελαίων των ψαριών σε μια πανίσχυρη αντιφλεγμονώδη ουσία, τη resolvin D2.

Ο μηχανισμός του «ελιξιρίου της υγείας», κατά την επιθεώρηση «Nature», δεν ήταν γνωστή μέχρι σήμερα. Η τελευταία μελέτη αμερικανών και βρετανών επιστημόνων, όμως, αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός παράγει resolving D2 από δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), ενώ αποκωδικοποιήθηκε και η ακριβής χημική του δομή.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ισχυρή αντιφλεγμονώδης ουσία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για αρκετές σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με φλεγμονές.

Όπως αναφέρει, μάλιστα, ο καθηγητής Μάουρο Περέτι από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και επικεφαλής της βρετανικής ομάδας: «Γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι τα έλαια ψαριών μπορούν να βοηθήσουν ασθένειες όπως η αρθρίτιδα η οποία συνδέεται με φλεγμονές. Καταφέραμε, ωστόσο, να δείξουμε τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός επεξεργάζεται τις βασικές ουσίες των ελαίων αυτών μετατρέποντάς τις σε resolvin D2».

«Παράλληλα, εξετάσαμε λεπτομερώς τη δράση της resolvin D2 προσδιορίζοντας κάποιους από τους τρόπους με τους οποίους καταπολεμά τις φλεγμονές. Φαίνεται ότι πρόκειται για μια πανίσχυρη χημική ουσία, της οποίας μία μικρή μόνο ποσότητα μπορεί να επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα», συμπληρώνει ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Tα ψάρια-πρωταθλητές
http://www.vita.gr/html/ent/378/ent.1378.asp

Φάτε μάτια ψάρια
http://www.vita.gr/html/ent/851/ent.9851.asp

Η αρθρίτιδα «χτυπά» και τους νέους
http://www.vita.gr/html/ent/527/ent.7527.asp