Η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα. Αντίθετα, όσοι ακολουθούν διαιτολόγιο πλούσιο σε λαχανικά, φρούτα και ψάρια, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, όπως υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα από το University College του Λονδίνου που διεξήγαγε την έρευνα.

Όπως αναφέρει η Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δεδομένα που αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες 3.500 πολιτών μέσης ηλικίας και εξέτασαν κατά πόσο αυτές σχετίζονταν με την εμφάνιση κατάθλιψης.

Οι ειδικοί χώρισαν τους πολίτες σε δύο ομάδες με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες. Στην πρώτη ομάδα συμπεριέλαβαν όσους κατανάλωναν άφθονα φρούτα, ψάρια και λαχανικά, ενώ στη δεύτερη όσους τρέφονταν κυρίως με επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τηγανητά φαγητά, επεξεργασμένο κρέας, ραφιναρισμένα σιτηρά (λ.χ. άσπρο ψωμί), έτοιμα τρόφιμα και γαλακτοκομικά πλούσια σε λιπαρά.

Οι επιστήμονες, πριν καταλήξουν σε συμπεράσματα, έλαβαν υπόψη τους και άλλα δεδομένα, όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, η φυσική κατάσταση των εθελοντών, αν ήταν ή όχι καπνιστές, καθώς και αν έπασχαν από κάποιο χρόνιο νόσημα.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η δεύτερη ομάδα εθελοντών -που τρεφόταν κυρίως με επεξεργασμένα τρόφιμα- αντιμετώπιζε κατά 58% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσει κατάθλιψη σε σχέση με την ομάδα που τρεφόταν πιο υγιεινά.

«Έχουμε στα χέρια μας μια έρευνα που δείχνει ότι όσοι ακολουθούν μεσογειακή διατροφή αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το πρόβλημα είναι, ωστόσο, ότι στην Αγγλία δεν είναι τόσο διαδεδομένη η μεσογειακή δίαιτα», τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας.

Οι ειδικοί, βέβαια, δεν έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία που να συσχετίζουν τη διατροφή με προηγούμενη διάγνωση της κατάθλιψης και, για αυτόν το λόγο, δυσκολεύονται να διεξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για την πιθανότητα όσοι έχουν κατάθλιψη να τρέφονται λιγότερο υγιεινά σε σχέση με τους υπολοίπους.

Αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το γιατί κάποια τρόφιμα προστατεύουν από την κατάθλιψη και κάποια άλλα συμβάλλουν στην εκδήλωσή της, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο κίνδυνος αυτός σχετίζεται με την εκδήλωση φλεγμονών που πυροδοτούν και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υποστηρίζουν ότι υπάρχει άμεση σχέση ισορροπημένης διατροφής και πνευματικής υγείας.

Διαβάστε ακόμα:
Λίπη: Τα καλά, τα κακά και τα χειρότερα
http://www.vita.gr/html/ent/427/ent.1427.asp

Comfort food: Oι τροφές που διώχνουν το στρες
http://www.vita.gr/html/ent/803/ent.4803.asp

Μεσογειακή διατροφή Vs Κατάθλιψη
http://www.vita.gr/html/ent/154/ent.10154.asp