Αντιβιοτικά που χορηγούνται για την ουρολοίμωξη φαίνεται ότι συνδέονται με γενετικές ανωμαλίες όταν ληφθούν από εγκύους κατά τα αρχικά στάδια της κύησης.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine» τα ανησυχητικά στοιχεία αφορούν τα αντιβιοτικά με τις δραστικές ουσίες σουλφοναμίδη και νιτροφουραντοϊνη (όπως π.χ. το Furolin).

Ωστόσο, τα αντιβιοτικά πενικιλίνης και ερυθρομυκίνης που χορηγούνται συνήθως στις εγκύους κρίθηκαν ασφαλή.

«Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται συνήθως δεν έδειξαν να συνδέονται με τις γενετικές ανωμαλίες που μελετήσαμε» αναφέρει η δρ. Κρίστα Σ. Κράιντερ, από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Ατλάντα και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

«Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τις εγκύους και τους γιατρούς που τις παρακολουθούν όταν χορηγούν θεραπεία για να καταπολεμήσουν μια λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης» συμπληρώνει η ειδικός.

Αναλυτικά, οι ερευνητές μελέτησαν έξι διαφορετικές ομάδες αντιβιοτικών μέσα από τις περιπτώσεις περισσότερων από 13.000 γυναικών, τα μωρά των οποίων εμφάνισαν τουλάχιστον μία από 30 σοβαρές γενετικές ανωμαλίες. Μελέτησαν ακόμη και τις περιπτώσεις 5.000 γυναικών που απέκτησαν υγιή μωρά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αντιβιοτικά σουλφοναμίδης συνδέονταν με έξι διαφορετικές γενετικές ανωμαλίες, ενώ τα αντιβιοτικά νιτροφουραντοϊνης με τέσσερις.

Διαβάστε ακόμα:
Η ουρολοίµωξη υπό δίωξη
http://www.vita.gr/html/ent/890/ent.6890.asp

Εναλλακτική αντιβίωση!
http://www.vita.gr/html/ent/015/ent.2015.asp

Όχι στα αντιβιοτικά για την ιγμορίτιδα
http://www.vita.gr/html/ent/474/ent.5474.asp