Όσοι είναι υγιείς δεν θα πρέπει να παίρνουν προληπτικά ασπιρίνη για να προστατευθούν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα των ειδικών του Βασιλικού Κολεγίου Γενικών Ιατρών της Βρετανίας, η άσκοπη λήψη ασπιρίνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή εσωτερική αιμορραγία, ενώ όπως όλα δείχνουν δεν περιορίζει τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα.

Συνήθως, οι γιατροί χορηγούν μικρή δόση ασπιρίνης σε ανθρώπους με ιστορικό εγκεφαλικών ή καρδιακών επεισοδίων.

Ωστόσο, πολλοί είναι και όσοι παίρνουν ασπιρίνη για προληπτικούς λόγους, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα.

Η μελέτη των βρετανών ειδικών, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 2005 και του 2008 και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Drug and Therapeutics Bulletin», έδειξε ότι τελικά οι παρενέργειες που προκαλεί η άσκοπη λήψη ασπιρίνης ξεπερνούν τα οφέλη της, ακόμη και σε διαβητικούς, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακού επεισοδίου.

«Αν και δεν έχουμε ακριβείς αριθμούς, ωστόσο γνωρίζουμε ότι πολλά άτομα αρχίζουν να παίρνουν από μόνα τους ασπιρίνη, νομίζοντας ότι έτσι προστατεύονται περισσότερο από καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια», αναφέρει ο εκδότης του εντύπου Δρ Αϊκε Ιχενάτσο.

Όπως αναφέρουν στη μελέτη τους οι ειδικοί: «Πιστεύουμε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δεν δικαιολογούν την άσκοπη λήψη ασπιρίνης από υγιή άτομα, συμπεριλαμβανομένων και όσων πάσχουν από υπέρταση ή διαβήτη λόγω του υψηλού κινδύνου σοβαρής αιμορραγίας και της αναποτελεσματικότητα της ως προς τη μείωση της θνησιμότητας».

Διαβάστε ακόμα:
«Όχι» στη συστηματική λήψη ασπιρίνης
http://www.vita.gr/html/ent/947/ent.9947.asp

Όχι στην προληπτική χρήση ασπιρίνης
http://www.vita.gr/html/ent/278/ent.9278.asp

Ασπιρίνη: Έχει μια θέση στην καρδιά μας:
http://www.vita.gr/html/ent/498/ent.5498.asp