Στην πρώτη μη επεμβατική «επέμβαση» καρδιάς με… ακτινοβολία υποβλήθηκε με επιτυχία ένας 67χρονος βρετανός στην Κλινική Ηarley Street στο Λονδίνο.

Πριν από λίγο καιρό, ο κ. Μάικλ Κίλμπι πληροφορήθηκε ότι είχε μόλις λίγους μήνες ζωής, καθώς στην δεξιά κοιλία της καρδιάς του οι γιατροί ανακάλυψαν έναν καρκινικό όγκο στο μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ.

Υποβλήθηκε σε κανονική επέμβαση για την απομάκρυνση του όγκου και σε όλες τις απαιτούμενες χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες, η κατάστασή του όμως δεν σημείωνε βελτίωση. Τότε οι ειδικοί τού πρότειναν να δοκιμάσει μια πρωτοποριακή χειρουργική μέθοδο με τη βοήθεια ακτινοβολίας.

Η μέθοδος εφαρμόζεται με το ρομποτικό «νυστέρι» ακτινών Cyberknife: Πρόκειται για κατευθυνόμενη ακτινοβολία που εν είδει νυστεριού απομακρύνει το νοσηρό ιστό με μεγάλη ακρίβεια, αφήνοντας άθικτους τους υγιείς ιστούς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η πρώτη φορά που το επαναστατικό εργαλείο χρησιμοποιείται για την αφαίρεση όγκου από την καρδιά. Μελλοντικά, μάλιστα, πιστεύουν ότι η «αναίμακτη» αυτή μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση άλλων καρδιακών προβλημάτων.

Ήδη το «κυβερνομαχαίρι» χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση όγκων σε ευαίσθητα σημεία, όπως π.χ. ο προστάτης, ο πνεύμονας, ο εγκέφαλος, η σπονδυλική στήλη, το ήπαρ και το πάγκρεας.

«Υποβαλλόμουν στη θεραπεία για 5 ημέρες και κάθε θεραπεία διαρκούσε περίπου 1,5 ώρα. Δεν αισθανόμουν τίποτε, ήταν σαν να έκανα ακτινοθεραπεία», αναφέρει ο κ. Κίλμπι.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, μετά την εφαρμογή της θεραπείας ο όγκος έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 40%, ενώ μέσα σε διάστημα 1 περίπου μηνός αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο.

Τώρα, μόλις 10 ημέρες μετά την τελευταία θεραπεία, ο 67χρονος άνδρας μπορεί να κάνει και πάλι όνειρα για το μέλλον – έχει ήδη προγραμματίσει ένα ταξίδι 5 μηνών με τη γυναίκα του.

Οι βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν, μάλιστα, ότι η πρωτοπόρος αυτή τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες παθήσεις της καρδιάς, κυρίως στις αρρυθμίες από τις οποίες πάσχουν πολλοί άνθρωποι.

Διαβάστε ακόμα:
Μενού για την καρδιά: Follow your… heart!
http://www.vita.gr/html/ent/044/ent.10044.asp

Τι αγαπά και τι μισεί η καρδιά μας
http://www.vita.gr/html/ent/608/ent.6608.asp

Tα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε!
http://www.vita.gr/html/ent/609/ent.6609.asp