Περίπου 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια ζουν πάνω ή μέσα στο σώμα μας και αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν έναν άτλαντα στον οποίο καταγράφονται οι αποικίες τους!

Τα βακτήρια, όπως εξηγούν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ, δεν είναι πάντοτε επικίνδυνα για τον οργανισμό μας. Μάλιστα, πολλά από αυτά βοηθούν στη διατήρηση της υγείας μας, βελτιώνοντας πολλές οργανικές λειτουργίες.

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «Science Express», ο βακτηριακός χάρτης θα μπορούσε να βοηθήσει την κλινική έρευνα. «Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη αποτύπωση της μικροβιολογικής μας εικόνας», τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Ρομπ Νάιτ.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί ανέλυσαν τις περιοχές του μετώπου, της μασχάλης, των τριχών της κεφαλής, του εξωτερικού του αυτιού, του αγκώνα, της παλάμης, του δείκτη, του αφαλού, του πίσω μέρους του γονάτου, του πέλματος, των ρουθουνιών, του στόματος και του εντέρου.

«Ο στόχος μας είναι να αποτυπώσουμε το βακτηριακό χάρτη ενός υγιούς ανθρώπου, ώστε να μελετήσουμε τις παθήσεις σε σχέση με τα βακτήρια που υπάρχουν σε κάθε περιοχή του σώματος», αναφέρει ο κ. Νάιτ.

Διαβάστε ακόμα:
4.742 μικρόβια στα χέρια σας
http://www.vita.gr/html/ent/881/ent.7881.asp

Τα βακτήρια ανεβάζουν την πίεση
http://www.vita.gr/html/ent/809/ent.5809.asp

Πώς να αντέξετε την αντιβίωση, όταν δεν μπορείτε να την αποφύγετε http://www.vita.gr/html/ent/975/ent.1975.asp