Η συχνή και ιδιαίτερα έντονη σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τη γυναικεία γονιμότητα, αναφέρει νέα νορβηγική μελέτη.

Αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η γυμναστική προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας, ωστόσο όπως αποκαλύπτουν τώρα τα νέα επιστημονικά στοιχεία, η υπερβολική άσκηση μπορεί να στερήσει το γυναικείο οργανισμό από την ενέργεια που χρειάζεται για μια επιτυχή εγκυμοσύνη.

Η έρευνα των ειδικών του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας πραγματοποιήθηκε σε 3.000 γυναίκες.

Είναι γνωστό ότι οι αθλήτριες εμφανίζουν συχνά προβλήματα γονιμότητας. Το ίδιο όμως παρατηρήθηκε και στην περίπτωση των γυναικών που καταπονούν τον οργανισμό τους κάνοντας υπερβολική γυμναστική.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τις εθελόντριες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο γύρω από τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση του προγράμματος γυμναστικής που ακολουθούσαν από το 1984 έως το 1986. Δέκα χρόνια αργότερα, οι ειδικοί επανήλθαν με ένα νέο σετ ερωτήσεων που αφορούσε αυτή τη φορά τις εγκυμοσύνες τους.

«Μεταξύ των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη, εντοπίσαμε δύο ομάδες που αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης δρ. Σιγκριντούρ Λάρα Γκουντμουντσντοτίρ.

«Υπήρχαν οι γυναίκες που ασκούνταν καθημερινά αλλά και εκείνες που ασκούνταν μέχρι να νιώσουν εξάντληση. Αυτές οι δύο ομάδες αντιμετώπιζαν και τον υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας» εξηγεί η ειδικός.

Σύμφωνα με τους ερευνητές μάλιστα, οι πιο νέες γυναίκες ήταν πιο ευάλωτες στις αρνητικές επιπτώσεις της έντονης γυμναστικής. Το 25% όσων ήταν κάτω από 30 ετών δεν μπορούσε να συλλάβει μετά από ένα χρόνο προσπαθειών, συγκριτικά με το μόλις 7% των γυναικών που ήταν πάνω από 30 χρονών.

Βέβαια, όπως τονίζουν, η αρνητική επίδραση ενός απαιτητικού προγράμματος γυμναστικής στη γυναικεία γονιμότητα είναι αναστρέψιμη.

«Η πλειονότητα των γυναικών στο τέλος κατάφερε να κάνει παιδιά» επιβεβαιώνει η επικεφαλής της έρευνας. «Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι η υπερβολική σωματική άσκηση επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα. Η ήπια άσκηση είναι εκείνη που παρουσιάζει τα περισσότερα οφέλη» υπογραμμίζει η δρ. Γκουντμουντσντοτίρ.

Διαβάστε ακόμα:
Nα γυμναστώ τώρα ή να το αφήσω για αργότερα;
http://www.vita.gr/html/ent/384/ent.1384.asp

Eίστε γυναίκα; 29΄είναι αρκετά για να γυμναστείτε!
http://www.vita.gr/html/ent/265/ent.1265.asp

Γυμναστείτε αν είστε άνω των 30
http://www.vita.gr/html/ent/311/ent.9311.asp