Εάν έχετε μολυνθεί με την πανδημική γρίπη, τότε καλό θα ήταν να μείνετε μακριά από τους συναδέλφους, τους φίλους, τους συγγενείς σας αλλά και τα …κατοικίδιά σας καθώς όπως φαίνεται διατρέχουν κίνδυνο να κολλήσουν.

Πριν από λίγες μέρες στις ΗΠΑ βρέθηκε η πρώτη γάτα θετική στον ιό Η1Ν1, η οποία είχε μολυνθεί από τα αφεντικά της. Η περίπτωση της 13χρονης Τάμπι, όπως ονομάζεται η γάτα από την Αιόβα, ξάφνιασε τους ειδικούς, καθώς μέχρι τότε δεν είχε παρατηρηθεί παρόμοιο περιστατικό.

Το τετράποδο, αφού του χορηγήθηκαν τα κατάλληλα φάρμακα, έγινε και πάλι καλά.

«Ένας ακόμη λόγος που καθιστά τον συγκεκριμένο ιό της γρίπης τόσο απρόβλεπτο είναι η ικανότητά του να μεταδίδεται από είδος σε είδος» υπογραμμίζει η δρ. Καρολάιν Μπρίτζες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει η ειδικός, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε πόσα είδη έχουν μολυνθεί από τον άνθρωπο. Μέχρι στιγμής πάντως έχουν καταγραφεί περιστατικά μόλυνσης χοίρων από ανθρώπους που νοσούσαν, όπως επίσης και κουναβιών.

Οι γάτες είχαν μολυνθεί και κατά το παρελθόν από ιούς της γρίπης, όπως π.χ. ο Η5Ν1 (γρίπη των πτηνών).

Οι ειδικοί συνιστούν στους φιλόζωους σε περίπτωση αδιαθεσίας τους να πλησιάζουν με προσοχή τα κατοικίδιά τους, ώστε να τα προστατεύσουν από ενδεχόμενη μετάδοση του ιού.

Διαβάστε ακόμα:
Κατοικίδια: Ούτε γάτα ούτε ζημιά;
http://www.vita.gr/html/ent/529/ent.6529.asp

Χοίρος με Η1Ν1 στις ΗΠΑ
http://www.vita.gr/html/ent/207/ent.10207.asp

Πώς «χτυπά» ο Η1Ν1
http://www.vita.gr/html/ent/190/ent.10190.asp