Ονομάζεται Endo-Pat και είναι μια συσκευή που εξετάζει τα τοιχώματα των αρτηριών και ανιχνεύει τα πρώιμα σημάδια σοβαρών νόσων -όπως π.χ. καρδιοπάθειες, διαβήτη, ανικανότητα- πολύ προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Η νέα συσκευή έχει το σχήμα δακτυλήθρας και, με δύο αισθητήρες οι οποίοι τοποθετούνται στους δείκτες του ασθενούς, ανιχνεύει τυχόν ανωμαλίες στη ροή του αίματος. Οι αλλαγές αυτές αποτελούν δείγμα βλάβης στο ενδοθήλιο, δηλαδή το στρώμα κυττάρων που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια των αγγείων.

«Τα καρδιακά προβλήματα ξεκινούν από το ενδοθήλιο», εξηγεί ο κορυφαίος ειδικός σε θέματα καρδιάς, καθηγητής Τζον Ντίνφιλντ, από το Νοσοκομείο Great Ormond Street Hospital στο Λονδίνο.

«Στο σημείο αυτό τα πρώτα σημάδια της βλάβης είναι ορατά πολύ πριν εμφανιστούν άλλα συμπτώματα. Η εξέταση του ενδοθηλίου μάς επιτρέπει να εντοπίζουμε τον κίνδυνο και να προχωρούμε έγκαιρα στην απαραίτητη θεραπεία», συμπληρώνει ο ειδικός.

Η συγκεκριμένη συσκευή, που θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια για χιλιάδες άτομα, αποτελεί επινόηση της ισραηλινής εταιρείας Itamar Medical. Μάλιστα, εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας βεβαιώνουν ότι το Endo-Pat χρησιμοποιείται σε ερευνητικά κέντρα σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμα:
Επέμβαση καρδιάς με ακτινοβολία!
http://www.vita.gr/html/ent/334/ent.10334.asp

Αρρυθμίες: Όταν η καρδιά χάνει το «μέτρο» της
http://www.vita.gr/html/ent/431/ent.9431.asp

Γερή καρδιά: bye bye… by pass
http://www.vita.gr/html/ent/012/ent.9012.asp

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: