Όσοι ακολουθούν πρωτεϊνικές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, εκτιμά αυστραλιανή μελέτη.


Τα νέα επιστημονικά στοιχεία προέκυψαν από τη μελέτη δύο ομάδων υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων, για έναν ολόκληρο χρόνο.


Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι, παρά το γεγονός ότι τα μέλη και των δύο ομάδων κατάφεραν να χάσουν κατά μέσο όρο 12 κιλά, ωστόσο όσοι είχαν ακολουθήσει δίαιτα χαμηλών θερμίδων και λιπαρών βρίσκονταν σε καλύτερη ψυχική κατάσταση σε σχέση με εκείνους που είχαν ακολουθήσει δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, τύπου Atkins.


«Ενώ πρόσφατες κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων θα μπορούσαν να αποτελούν αποτελεσματική, εναλλακτική διατροφική προσέγγιση, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις τους στη διάθεση και τις νοητικές λειτουργίες δεν έχουν ακόμη μελετηθεί εις βάθος», αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Internal Medicine».


Πιθανή εξήγηση για το φαινόμενο των καταθλιπτικών τάσεων, ίσως να αποτελεί το γεγονός ότι οι πρωτεΐνες σε συνδυασμό με την περιορισμένη λήψη υδατανθράκων μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, δηλαδή της ορμόνης που επηρεάζει τη διάθεση.
Διαβάστε ακόμα:

Επικίνδυνες για Αλτσχάιμερ οι δίαιτες τύπου Άτκινς

http://www.vita.gr/html/ent/212/ent.10212.asp


Τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν κατάθλιψη

http://www.vita.gr/html/ent/298/ent.10298.asp


Ποια δίαιτα σας ταιριάζει

http://www.vita.gr/svc/myDiet/