Στα 20, που το δέρμα είναι νεανικό και φρέσκο, είναι φυσικό να μη σκεφτόμαστε τη φθορά του χρόνου. Μετά τα πρώτα άντα, όμως, όταν οι αλλαγές στην εμφάνιση γίνονται αναπόφευκτες, το θέμα κάθε άλλο παρά μας αφήνει αδιάφορες. Όσο γενετικά προκαθορισμένη θεωρείται η γήρανση, άλλο τόσο καθορίζεται και από τον τρόπο ζωής που έχουμε, και είναι αυτή η εξωγενής γήρανση που επιταχύνει ακόμα περισσότερο τη βιολογική.

Καλές συνήθειες
Η εφηβεία μόλις τελείωσε. Η ακμή δεν αποτελεί πια σημαντικό πρόβλημα, αλλά ούτε και οι ρυτίδες. Όχι ακόμα, τουλάχιστον. Και το λέμε αυτό γιατί τώρα είναι εύκολο να μπείτε σε διάφορους «πειρασμούς». Κάπνισμα, αλκοόλ, ξενύχτι, κακή διατροφή και αν σε αυτά προσθέσουμε και τις ώρες που καθόσασταν ξέγνοιαστα στον ήλιο το καλοκαίρι, η επιδερμίδα σιγά-σιγά αρχίζει να επιβαρύνεται. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά σε αυτή τη δεκαετία ο απόλυτος στόχος σας πρέπει να είναι η πρόληψη.



Τι συμβαίνει στο δέρμα;
Μετά τα πρώτα χρόνια της εφηβείας, οι ορμόνες σταθεροποιούνται. Η επιδερμίδα παρουσιάζει λιγότερες ατέλειες και η υπερβολική έκκριση σμήγματος περιορίζεται. Τα δερματικά κύτταρα εξακολουθούν να αναπτύσσονται με αργούς ρυθμούς και το δέρμα δείχνει σφριγηλό και ωραίο έως τα 25. Μετά αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση, η οποία επιταχύνεται από εξωτερικούς παράγοντες που προκαλούν διάφορες φλεγμονές.
Στρατηγικές περιποίησης
Η απλή ενυδάτωση της επιδερμίδας με κρέμα επιλεγμένη ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και η αντιηλιακή προστασία της είναι οι καλύτερες φροντίδες για το πρόσωπό σας τώρα. Έτσι θα προφυλάξετε τη λειτουργία των κυττάρων και τη σφριγηλότητα των ιστών του δέρματος.

Μυστικό ομορφιάς
Το ντεμακιγιάζ. Ο καλός καθαρισμός της επιδερμίδας πρωί και βράδυ είναι πολύ σημαντικός για να μπορεί το δέρμα να αναπνέει. Όση κούραση κι αν νιώθετε όταν γυρίζετε το βράδυ στο σπίτι, αφαιρέστε με γαλάκτωμα
και λοσιόν το μακιγιάζ και τους ρύπους που συσσωρεύονται μέσα στην ημέρα. Το πρωί πλύντε το πρόσωπό σας με ένα τζελ ή με ειδικό σαπούνι, για να απομακρύνετε τις τοξίνες και να τονώσετε την επιδερμίδα.

Πρώτες γραμμές και ρυτίδες
Από την ηλικία των 25 ετών, το δέρμα αρχίζει να χάνει τη ζωντάνια και την ελαστικότητά του και γύρω στα 30 εμφανίζονται οι πρώτες φθορές. Πολλά εξαρτώνται από τα γονίδιά μας, ωστόσο το αν θα σχηματίσετε περισσότερες ή λιγότερες ρυτίδες ή αν η επιδερμίδα σας θα εξακολουθεί να δείχνει λαμπερή εξαρτάται και από τις καθημερινές σας συνήθειες. Διανύετε τη δεκαετία των μεγάλων αλλαγών: Δουλειά, στρες, γάμος, εγκυμοσύνη και φροντίδα των παιδιών σάς κουράζουν σωματικά και ψυχικά, πράγμα που φαίνεται στην όψη σας.

Τι συμβαίνει στο δέρμα;
Από την τρίτη δεκαετία, ο ρυθμός ανανέωσης των ινοβλαστών που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη αρχίζει να μειώνεται. Οι λειτουργίες ανάπλασης του δέρματος επιβραδύνονται, οι πρώτες ρυτίδες κάνουν την εμφάνισή τους και η επιδερμίδα χάνει σταδιακά τη λάμψη της.

Στρατηγικές περιποίησης
Αρχίστε να χρησιμοποιείτε ελαφρές αντιγηραντικές κρέμες που περιέχουν βιταμίνη Α και παράγωγά της, όπως η τρετινοΐνη, η ρετιναλδεΰδη, αλλά και αντιοξειδωτικούς παρά­γοντες, όπως η βιταμίνη C και το πράσινο τσάι. Η ήπια απολέπιση και το πίλινγκ θα απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και θα βοηθήσουν το δέρμα σας να ανανεωθεί.

Μυστικό ομορφιάς
Η κρέμα ματιών. Οι ώρες του ύπνου σας έχουν συμ­πιεστεί αφόρητα ανάμεσα στα ωράρια του γρα­φείου και τις αυξημένες απαιτήσεις της οικογενειακής σας ζωής. Η έλλειψή τους φανερώνεται με μαύρους κύκλους και πρήξιμο κάτω από τα μάτια, ενώ συχνά νιώθετε την ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια πιο ξηρή. Αναζη­τήστε, λοιπόν, μια κρέμα με ενυδατικές και απο­συμ­φορητικές ιδιότητες.

Περιποιήσεις αντιγήρανσης
Μετά τα 35, οι ρυτίδες που έχουν αρχίσει να σχηματίζονται γίνονται πιο εμφανείς στο μέτωπο, γύρω από τα μάτια και τα χείλη. Ίσως παρατηρήσετε και κάποιες δυσχρωμίες ή καφέ κηλίδες στο δέρμα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθετε το δέρμα σας πιο αφυδατωμένο και ξηρό. Στις εξωτερικές επιθέσεις προστίθενται και οι βιολογικές αλλαγές, που εξασθενούν τους μηχανισμούς επανόρθωσης του οργανισμού. Αν τα προηγούμενα χρόνια προσέχατε την υγεία σας και φροντίζατε την επιδερμίδα σας, τώρα θα φανεί το αποτέλεσμα.

Τι συμβαίνει στο δέρμα;
Οι αλλαγές αρχίζουν να επιταχύνονται. Οι ινο­βλά­στες «τεμπελιάζουν» και παράγουν λιγότε­ρες δομικές ίνες. Οι ίνες ελαστίνης χαλαρώ­νουν, οι ίνες κολλαγόνου γίνονται λιγότερο ενεργές και δημιουρ­γούνται κηλίδες.

Στρατηγικές περιποίησης
Ενισχύστε τις αντιγηραντικές φροντίδες με καλλυντικά που περιέχουν στη σύνθεσή τους ρετινόλη, πεπτίδια και αμι­νο­ξέα, τα οποία διεγείρουν τη λειτουργία των κυττά­ρων, μειώ­νουν τα σημάδια και προσδίδουν πυκνό­τητα στην επιδερμίδα. Επιπλέον, συνιστάται η χρή­ση ενός ορού που περιέχει δραστικά συστα­τικά σε υψη­λή συγκέντρωση και μίας θρεπτικής κρέμας νύχτας.

Μυστικό ομορφιάς
Υαλουρονικό οξύ, μπότοξ, μεσοθεραπεία, ραδιο­συχνό­τητες και μέθοδοι φωτοανάπλασης για σύσφιγξη είναι οι καινούργιες θεραπείες που προ­στίθενται στις φροντίδες της ομορφιά σας για να απαλύνετε τις ρυτίδες. Αυτές οι μη επεμβα­τικές θεραπείες, που έχουν άμεσα ορατά αποτελέ­σματα, δρουν συμπληρωματικά και αποτελούν την ιδανική λύση για τη διατήρηση της φρεσκάδας.

Ενέργειες αναδόμησης
Στα πρώτα ήντα, τα σημάδια του χρόνου είναι πλέον φανερά. Καθώς η ανανέωση των κυττάρων γίνεται πια με αργό ρυθμό, οι ρυτίδες βαθαίνουν, η ξηρότητα είναι πιο έντονη, η επιδερμίδα πιο θαμπή, ενώ η σφριγηλότητα του προσώπου χάνεται και εμφανίζονται περισσότερες δυσχρωμίες. Μετά την εμμηνόπαυση, που μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων και αποδυναμώνεται η φυσική άμυνα του δέρματος, οι αλλαγές αυτές γίνονται εντονότερες.

Τι συμβαίνει στο δέρμα;
Μετά τα 45, στον αργό ρυθμό ανάπλασης των κυττάρων προστίθεται και η σταδιακή απώλεια λίπους. Το περίγραμμα του προσώπου χαλα­ρώνει, τα μόρια αδυνατούν να συγκρατήσουν υγρασία και το δέρμα γίνεται πιο τραχύ.

Στρατηγικές περιποίησης
Προτιμήστε κρέμες σε πιο παχύρρευστη υφή, με εξειδικευμένες συνθέσεις που εκτός από αντιγηρα­ντικά συστατικά περιέχουν και μαλακτικά, για να ενισχύσετε την ενυδάτωση της επιδερμίδας. Ενδεί­κνυνται προϊόντα ανόρθωσης με εφέ λίφτινγκ.

Μυστικό ομορφιάς
Αντιρυτιδικά make-up που φωτίζουν και χαρίζουν ομοιόμορφη όψη στην επιδερμίδα. Σχεδιασμένα για τις ανάγκες της ώριμης επιδερμί­δας, περιέχουν επίσης συνθέ­σεις σιλι­κό­νης και ουσίες που αντανακλούν το φως, ενώ είναι εμπλουτισμένα και με άλλα συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε, που τονώνει τους ιστούς του δέρματος.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Παναγιώτα Ρήγα, δερματολόγο, και τον κ. Απόστολο Γαϊτάνη, πλαστικό χειρουργό.