Στυτική δυσλειτουργία και άλλα σεξουαλικά προβλήματα προκαλεί στους άνδρες ουσία που περιέχεται στα πλαστικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Η ανησυχητική μελέτη αφορά την αμφιλεγόμενη χημική ουσία δισφαινόλη Α που περιέχεται κυρίως σε πλαστικά καθημερινής χρήσης, όπως πλαστικά μπουκάλια, τάπερ, μπιμπερό κλπ.

Η έρευνα έγινε από τους ειδικούς του Ινστιτούτου Έρευνας του Ιδρύματος Κάιζερ και είναι η πρώτη που εξετάζει διεξοδικά την επίδραση της δισφαινόλης Α – γνωστής και ως BPA – στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Human Reproduction», οι ειδικοί ανέλυσαν τις περιπτώσεις 634 κινέζων εργατών εργοστασίου, οι οποίοι εκτίθονταν καθημερινά σε υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης χημικής ουσίας. Για τα επόμενα πέντε χρόνια, οι ερευνητές παρακολουθούσαν την πορεία της αναπαραγωγικής τους υγείας και στη συνέχεια συνέκριναν τα στοιχεία που είχαν συλλέξει με εκείνα άλλων εργατών που δεν εκτίθονταν στη δισφαινόλη Α.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι άνδρες που εκτίθεντο καθημερινά στη συγκεκριμένη χημική ουσία, αντιμετώπιζαν τετραπλάσιο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας και επταπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα εκσπερμάτισης σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι συμμετέχοντες μπορούσαν να εμφανίσουν αναπαραγωγικά προβλήματα μετά από λίγους μόλις μήνες εργασίας σε χώρους με υψηλά επίπεδα δισφαινόλης Α.

Αν και οι άνδρες της μελέτης εκτίθονταν σε ποσότητες του χημικού που ήταν πενήντα φορές μεγαλύτερες από εκείνες στις οποίες εκτίθεται ένας μέσος άνδρας, παρ’ όλα αυτά τώρα οι ειδικοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν και οι μικρότερες ποσότητες.

«Η ομάδα των ανδρών που παρακολουθήσαμε είχε εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα του χημικού και ιδού τα αποτελέσματα», αναφέρει ο ερευνητής κ. Ντε-Κουν Λι. «Αυτό που θα πρέπει τώρα να εξετάσουμε είναι τι ακριβώς συμβαίνει κατά την έκθεση σε χαμηλότερα επίπεδα δισφαινόλης Α».

Διαβάστε ακόμα:
«Όχι» στα πλαστικά μπουκάλια
http://www.vita.gr/html/ent/203/ent.9203.asp

Πόσο μας απειλούν τα πλαστικά;
http://www.vita.gr/html/ent/824/ent.7824.asp

Επικίνδυνα μπουκάλια και μπιμπερό
http://www.vita.gr/html/ent/793/ent.5793.asp