Μέχρι σήμερα, προτού κάποιος υποβληθεί σε εξετάσεις για τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα του, πρέπει να μείνει νηστικός για τουλάχιστον ένα 12ωρο.

Τα αποτελέσματα όμως της έρευνας ειδικών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που ανέλυσαν 68 παλαιότερες μακροχρόνιες μελέτες σε 21 χώρες, έδειξαν ότι ίσως δεν είναι απαραίτητη η νηστεία πριν από τις εξετάσεις για τη χοληστερίνη.

Αναλύοντας τα στοιχεία 300.000 ανθρώπων, οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Ντάνες διαπίστωσαν ότι τελικά το αν είχε φάει κανείς ή όχι πριν υποβληθεί στις εν λόγω εξετάσεις, δεν έκανε κάποια διαφορά ως προς τα αποτελέσματα.

Όπως γράφει μάλιστα η επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association», και στις δύο περιπτώσεις οι αναλύσεις αίματος για τη χοληστερίνη ήταν απόλυτα ακριβείς.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι μετρήσεις χοληστερίνης είναι εξίσου ακριβείς είτε ο εξεταζόμενος είναι νηστικός είτε όχι», υποστηρίζει ο καθηγητής Ντάνες.

Ίσως τα νέα αυτά δεδομένα οδηγήσουν τους ειδικούς στην τροποποίηση των υφιστάμενων οδηγιών που δίνονται στους ασθενείς προτού αυτοί υποβληθούν σε εξετάσεις για τη μέτρηση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα τους.

Διαβάστε ακόμα:
Χοληστερίνη: Λίγη & καλή!
Κλείστε το διακόπτη στη χοληστερόλη
Tι κερδίζουμε νηστεύοντας;