Στην εκθήλυνση του εγκεφάλου των αγοριών οδηγούν οι φθαλάτες, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε πλαστικά και άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης, εκτιμά νέα αμερικανική μελέτη.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη διαπίστωσαν ότι η υπερβολική έκθεση του εμβρύου σε δύο τύπους φθαλατών κάνει τα αγόρια λιγότερο αρρενωπά στις προτιμήσεις τους, όπως π.χ. την επιλογή παιχνιδιού.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα ούρων από μητέρες που βρίσκονταν στην 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους για ίχνη των συγκεκριμένων χημικών που μιμούνται τα οιστρογόνα.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη στην πορεία απέκτησαν 74 αγόρια και 71 κορίτσια. Όταν αυτά έφτασαν στην ηλικία των 4 έως 7 χρόνων, οι ειδικοί ρώτησαν τις μητέρες των παιδιών για την προσωπικότητά τους, τα παιχνίδια που προτιμούσαν και τις δραστηριότητες που τους άρεσαν.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα παιδιά τα οποία ως έμβρυα είχαν εκτεθεί σε υψηλότερα επίπεδα φθαλατών προτιμούσαν λιγότερο να παίζουν με αυτοκινητάκια, όπλα, τρένα και τους άρεσε να ασχολούνται περισσότερο με «ουδέτερες» δραστηριότητες, όπως π.χ. τα σπορ.

Τα στοιχεία, που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «International Journal of Andrology», ενισχύουν τις ολοένα και αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι χημικές ουσίες που προκαλούν ορμονικές διαταραχές και περιέχονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης (όπως π.χ. πλαστικά αντικείμενα, παιχνίδια κ.ά.) διαταράσσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών.

Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι η βιομηχανία πλαστικών εξακολουθεί να ισχυρίζεται πως η χρήση φθαλατών είναι ασφαλής, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη προχωρήσει στην απομάκρυνση των συγκεκριμένων χημικών από αρκετά προϊόντα, κυρίως καλλυντικά και παιχνίδια.

Διαβάστε ακόμα:
Χημική βόμβα κατά των αγοριών!
http://www.vita.gr/html/ent/163/ent.9163.asp

Πόσο μας απειλούν τα πλαστικά;
http://www.vita.gr/html/ent/824/ent.7824.asp