Ο επιπλέον ύπνος το Σαββατοκύριακο βοηθά τους εφήβους να έχουν φυσιολογικό βάρος, δείχνει νέα κινεζική μελέτη.

Τα ευχάριστα νέα για όσους απολαμβάνουν το χουζούρεμα του Σαββατοκύριακου έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι μελέτησαν παιδιά ηλικίας από 5 έως 15 ετών.

Είδαν ότι όσα παιδιά ξυπνούσαν πιο αργά το Σάββατο ή την Κυριακή, είχαν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα βάρους συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ύπνος του Σαββατοκύριακου θα μπορούσε να αναπληρώσει τις ώρες που χάνουν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, λόγω βεβαρυμένου προγράμματος.

Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια ερωτηματολογίων απέσπασαν από γονείς στοιχεία που αφορούσαν τον ύπνο, τη διατροφή, την καθημερινότητα και το σωματικό βάρος 5.000 μαθητών.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι, ενώ κατά μέσο όρο οι μαθητές κοιμόντουσαν περίπου 9 ώρες κάθε νύχτα, υπήρχαν και πολλές περιπτώσεις όπου τα παιδιά κοιμόντουσαν λιγότερο από 8 ώρες.

Όταν οι ειδικοί εξέτασαν τι ακριβώς γινόταν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανακάλυψαν ότι όσοι μαθητές αναπλήρωναν τις χαμένες ώρες ύπνου κατάφερναν να διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Paediatrics», επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών, σύμφωνα με τα οποία η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την παχυσαρκία.

Διαβάστε ακόμα:
Καληνύχτα στα περιττά κιλά!
http://www.vita.gr/html/ent/144/ent.9144.asp

Φάκελος: Βρείτε ξανά τον ύπνο σας
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.8027.asp

Η παχυσαρκία είναι μεταδοτική!
http://www.vita.gr/html/ent/914/ent.9914.asp