Εκτός από νοητική διαύγεια, η τεχνική του διαλογισμού προσφέρει προστασία από την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, εκτιμά νέα αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μαχαρίσι στην Αϊόβα διαπίστωσαν ότι η νοητική και σωματική χαλάρωση που προσφέρει ο διαλογισμός περιορίζει την εμφάνιση καρδιακών επεισοδίων έως και κατά 47%.

Στην πρωτότυπη μελέτη συμμετείχαν 201 αφροαμερικανοί (άνδρες και γυναίκες) με μέση ηλικία τα 59 έτη οι οποίοι έπασχαν από στένωση αρτηριών. Οι ειδικοί τούς ενέταξαν τυχαία σε ομάδες διαλογισμού ή σε επιμορφωτικά μαθήματα γύρω από την υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση.

Οι εθελοντές της πρώτης ομάδας καλούνταν να αφιερώσουν 20 λεπτά δύο φορές την ημέρα στο διαλογισμό, κατά τον οποίο έπρεπε να διατηρούν συγκεκριμένη στάση με τα μάτια τους κλειστά.

Εννέα χρόνια αργότερα, είδαν ότι τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια και γενικά οι πρόωροι θάνατοι που οφείλονταν σε καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ των μελών της ομάδας του διαλογισμού είχαν παρουσιάσει μείωση της τάξεως του 47%.

«Είναι η πρώτη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή που αποδεικνύει ότι η μακροπρόθεσμη εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής χαλάρωσης μπορεί να περιορίσει την εμφάνιση κλινικών καρδιαγγειακών περιστατικών, όπως π.χ. εγκεφαλικά ή εμφράγματα», λέει ο δρ. Ρόμπερτ Σνάιντερ.

Διαβάστε ακόμα:
Διαλογισμός αντί για αντικαταθλιπτικά
http://www.vita.gr/html/ent/078/ent.8078.asp

Διαλογισμός: Η ψυχανάλυση του μέλλοντος
http://www.vita.gr/html/ent/948/ent.5948.asp

Διαλογισμός: Η βασιλική οδός προς τον εαυτό μας

http://www.vita.gr/html/ent/124/ent.2124.asp