Γερμανική μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Ρόστοκ έδειξε ότι η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων κατά τη διάρκεια του by-pass βελτιώνει τα αποτελέσματα της επέμβασης.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η χορήγηση βλαστικών κυττάρων νωτιαίου μυελού κατά τη διάρκεια του by-pass είχε ως αποτέλεσμα την ασφαλέστερη και πιο μακροχρόνια επιβίωση των ασθενών μετά την επέμβαση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 35 ασθενείς στους οποίους κατά τη διάρκεια της λεγόμενης αορτοστεφανιαίας παράκαμψης πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων νωτιαίου μυελού, 20 ασθενείς που υποβλήθηκαν στην ίδια επέμβαση καρδιάς χωρίς τη χορήγηση βλαστικών κυττάρων και 10 ασθενείς στους οποίους τα βλαστικά κύτταρα χορηγήθηκαν μετά την αντικατάσταση μητροειδούς βαλβίδας.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα άτομα της πρώτης ομάδας «κέρδιζαν» έως και 5 χρόνια ζωής, σε αντίθεση με 3 από τους ασθενείς της τρίτης ομάδας που πέθαναν 6 μήνες με 1 χρόνο μετά την επέμβαση και άλλους 2 που ανέπτυξαν καρδιακή ανεπάρκεια.

Διαβάστε ακόμα:
Ερωτηματικά για τη νέα μέθοδο by pass
http://www.vita.gr/html/ent/711/ent.9711.asp

Η καρδιά μας μπορεί να ξαναγεννηθεί!
http://www.vita.gr/html/ent/872/ent.6872.asp

Γερή καρδιά: bye bye… by pass
http://www.vita.gr/html/ent/012/ent.9012.asp