Μικροσκοπικά σωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, που περιέχονται σε πoλλά προϊόντα καθημερινής χρήσης προκαλούν σοβαρές γενετικές βλάβες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε καρκίνο.

Τα ανησυχητικά στοιχεία έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, οι οποίοι πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια. Συγκεκριμένα, ο δρ. Ρόμπερτ Σιστλ και οι συνεργάτες του έριξαν στις ποτίστρες των πειραματόζωων νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου.

Μετά από 5 ημέρες, οι ειδικοί εντόπισαν βλάβες στη μονή και στη διπλή έλικα του γενετικού υλικού των ποντικών, όπως επίσης τη δημιουργία χρωμοσωμικών ανωμαλιών και φλεγμονών, που μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Τα συγκεκριμένα νανοσωματίδια δεν μπορούν να εισχωρήσουν στον οργανισμό από το δέρμα γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν να μη διακόψουμε τη χρήση αντιηλιακών. Εισβάλλουν ωστόσο μέσω των πνευμόνων και του πεπτικού συστήματος, με αποτέλεσμα να εξαπλώνονται σταδιακά σε διάφορα όργανα, προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες.

Αν και οι ειδικοί πίστευαν μέχρι σήμερα ότι τα νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου δεν ήταν τοξικά, ωστόσο τα στοιχεία της νέας μελέτης αποδεικνύουν ότι η επιφάνειά τους αλληλεπιδρά με το χημικό τους περιβάλλον, προκαλώντας έτσι οξειδωτικές βλάβες στα κύτταρα.

Όπως επισημαίνει το επιστημονικό έντυπο «Cancer Research», τα εν λόγω νανοσωματίδια χρησιμοποιούνται ευρέως σε καλλυντικά, βαφές, χρωστικές ουσίες τροφίμων, ορισμένα βιταμινούχα συμπληρώματα, οδοντόκρεμες και πολλά άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης.

«Ορισμένοι μπορεί να εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην έκθεσή τους στα νανοσωματίδια. Πιθανότατα, ένα ποσοστό των ‘αυθόρμητων’ καρκίνων να οφείλεται σε αυτή την έκθεση», αναφέρει ο δρ. Σιστλ. Και συμπληρώνει: «Πιστεύω ότι ακόμη δεν έχει μελετηθεί επαρκώς η τοξικότητα των νανοσωματιδίων διοξειδίου του τιτανίου».

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο πιθανός κίνδυνος καρκίνου ή γενετικών ανωμαλιών, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα νανοσωματιδίων διοξειδίου του τιτανίου, θα πρέπει να μας προβληματίσει», καταλήγουν οι ερευνητές. «Για αυτό το λόγο, ίσως να είναι απαραίτητος ο περιορισμός της χρήσης προϊόντων με υψηλές συγκεντρώσεις των συγκεκριμένων ουσιών».

Διαβάστε ακόμα:
Τα πλαστικά βλάπτουν τη στύση
http://www.vita.gr/html/ent/371/ent.10371.asp

Πόσο μας απειλούν τα πλαστικά;
http://www.vita.gr/html/ent/824/ent.7824.asp

Επικίνδυνα μπουκάλια και μπιμπερό
http://www.vita.gr/html/ent/793/ent.5793.asp