Οι στατίνες μπορούν να περιορίσουν στο μισό τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων στις γυναίκες.

Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί ειδικοί μελέτησαν τις περιπτώσεις 6.000 γυναικών που παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης C-αντιδρώσας, γεγονός που αποτελεί ένδειξη φλεγμονής και σιωπηρής μορφής καρδιακού προβλήματος. Ωστόσο, οι συμμετέχουσες δεν είχαν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και για αυτόν το λόγο υπό κανονικές συνθήκες η χορήγηση των στατινών δεν θα δικαιολογούνταν.

Οι ερευνητές χώρισαν τις συμμετέχουσες σε δύο ομάδες: στη μία έδωσαν ψευδοφάρμακα, ενώ στη δεύτερη χορήγησαν 20 mg Crestor, δηλαδή τη διπλάσια από την κανονική δόση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι στατίνες μπορούσαν να περιορίσουν θεαματικά (κατά 46%) τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών ή εγκεφαλικών επεισοδίων στις γυναίκες.

«Τα καρδιαγγειακά νοσήματα μπορούν να παρεξηγηθούν ως ‘νοσήματα των ηλικιωμένων’, ωστόσο δυστυχώς τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και νεαρά άτομα και ολοένα περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν αυτόν τον κίνδυνο», σχολιάζει η δρ. Σάρα Τζάρβις από το Βασιλικό Κολέγιο των Παθολόγων στη Βρετανία.

«Εδώ και καιρό υπήρχε η άποψη ότι η ευρύτερη χρήση των στατινών από τις γυναίκες θα ήταν ωφέλιμη, όμως δεν είχαμε ακόμη στοιχεία που να τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο», υποστηρίζει η ειδικός. «Τα νέα αυτά στοιχεία έχουν ιδιαίτερη σημασία επειδή παρόμοια μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι σήμερα».

Τα νέα ευρήματα για τις γυναίκες προέρχονται από τη μελέτη Jupiter και παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο.

Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της μελέτης Jupiter, σχολιάζουν οι ειδικοί, θεωρείται πιθανό ότι θα οδηγήσουν σε αναθεώρηση των επίσημων ιατρικών οδηγιών για την αντιμετώπιση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε άνδρες και γυναίκες.

Διαβάστε ακόμα:
Οι στατίνες προλαμβάνουν τις θρομβώσεις
http://www.vita.gr/html/ent/332/ent.10332.asp

Στατίνες: Eναι πράγματι θησαυρός;
http://www.vita.gr/html/ent/876/ent.9876.asp

Ειδήσεις… από καρδιάς
http://www.vita.gr/html/ent/900/ent.7900.asp