Αμφιλεγόμενη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση κρασιού, ακόμη και όταν φτάνει το ένα μπουκάλι την ημέρα, προστατεύει τους άνδρες από την εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων.

Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα γιατρών και επιδημιολόγων διαφόρων πανεπιστημίων και κρατικών φορέων στην Ισπανία, συμμετείχαν 15.500 άνδρες και 26.000 γυναίκες, ηλικίας από 29 έως 69 ετών.

Επί μία δεκαετία, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις καθημερινές συνήθειές τους, καταγράφοντας την κατανάλωσή τους σε αλκοόλ. Τους χώρισαν σε 6 κατηγορίες: από αυτούς που δεν είχαν πιει ποτέ αλκοόλ στη ζωή τους μέχρι αυτούς που κατανάλωναν 90 γρ. αλκοόλ ημερησίως, που αντιστοιχεί σε 8 μπουκάλια κρασιού την εβδομάδα ή 16 λίτρα μπίρας.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και όταν έφτανε το ένα μπουκάλι, έδειξε να ωφελεί περισσότερο τους άνδρες, καθώς τους προστάτευε από την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ωστόσο, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή του κοινού καθώς η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, νοητικά προβλήματα, κίρρωση του ήπατος καθώς και σε πρόκληση ατυχημάτων.

«Ο κίνδυνος με τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πως μπορεί να ερμηνευτούν λανθασμένα: Ότι κατά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία», σχολιάζει ο καθηγητής Μαρκ Μπέλις, επικεφαλής του Κέντρου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου John Moores στο Λίβερπουλ.

«Αντίθετα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν μελετάμε μια ασθένεια σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ. Η μελέτη μας έως σήμερα σε περισσότερες από 40 νόσους, ιδιαίτερα στους καρκίνους, έχει δείξει ότι ο κίνδυνος εμφάνισής τους αυξάνεται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος – Aλκοόλ: Ας διαλύσουμε τους μύθους
http://www.vita.gr/html/ent/678/ent.9678.asp

Αφροδισιακό το κόκκινο κρασί
http://www.vita.gr/html/ent/909/ent.9909.asp

Κόκκινο κρασί για νεανική καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/701/ent.6701.asp