Αν ανήκετε στην ομάδα των εργαζομένων που περνούν ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή και υποφέρουν από αυχενικό, τότε ανασκουμπωθείτε και γυμνάστε τον τραπεζοειδή μυ σας!

Ο λόγος για 5 απλές ασκήσεις με αλτήρες για την ενδυνάμωση του τριγωνικού τραπεζοειδούς μυός στην κορυφή της ωμοπλάτης που δημιούργησαν οι ειδικοί του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Επαγγελματικού Περιβάλλοντος της Δανίας και υπόσχονται άμεση ανακούφιση από το ενοχλητικό «σύνδρομο του γραφείου».

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 3 ομάδες γυναικών. Στην πρώτη, 18 γυναίκες που έπασχαν από αυχενικό κλήθηκαν να επαναλαμβάνουν τις 5 συγκεκριμένες ασκήσεις με βάρη για ένα διάστημα 10 εβδομάδων. Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε ένα γενικό πρόγραμμα αεροβικής άσκησης με ποδήλατο, ενώ η τρίτη ακολούθησε συμβουλευτικά μαθήματα γύρω από τη διατροφή, τη στάση του σώματος, τη χαλάρωση και τη διαχείριση του στρες.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι δύο τελευταίες ομάδες δεν παρουσίασαν καμία απολύτως βελτίωση. Αντίθετα, τα μέλη της πρώτης ομάδας εμφάνισαν κατά 80% μείωση του ανυπόφορου πόνου στον αυχένα, αλλά και θετικές αλλαγές ως προς την ταχύτητα σύσπασης του τραπεζοειδούς και την αύξηση των μυϊκών ινών.

Ιδού, λοιπόν, αναλυτικά οι 5 ασκήσεις που συστήνουν οι δανοί επιστήμονες:

1. Πλάγιες έλξεις ώμων: Στεκόμαστε όρθιοι κρατώντας τα βαράκια στο πλάι. Με μια κίνηση ανασηκώνουμε τους ώμους προς τα αυτιά και στη συνέχεια τους κατεβάζουμε αργά, ενώ προσπαθούμε να διατηρούμε χαλαρά το λαιμό και τη σιαγόνα.

2. Κάμψεις τρικέφαλων: Ακουμπώντας στον πάγκο το ένα πόδι και το αντίστοιχο χέρι, τραβάμε με το άλλο χέρι το βαράκι προς τα πάνω, φέρνοντάς το στο ύψος του στήθους. Κατεβάζουμε αργά.

3. Εμπρόσθιες έλξεις ώμων: Στεκόμαστε όρθιοι κρατώντας τα βαράκια μπροστά μας και με μια ενιαία κίνηση τα φέρνουμε ταυτόχρονα στο ύψος του στήθους.

4. Θωρακικά ανοίγματα σε πάγκο: Καθόμαστε στον ειδικό πάγκο γυμναστικής με το πρόσωπο στραμμένο προς την πλάτη του, που είναι σηκωμένη σε γωνία 45 μοιρών, και έχουμε τα χέρια στο πλάι και τα βαράκια να πέφτουν προς το πάτωμα. Ανεβάζουμε αργά τα βάρη στο πλάι με τεντωμένα τα χέρια μέχρι το ύψος των ώμων.

5. Πλάγιες έλξεις ώμων: Στεκόμαστε όρθιοι και με ελαφρώς λυγισμένους αγκώνες (5 μοίρες), ανεβάζουμε τα βαράκια στο πλάι, στο ύψος των ώμων.

Διαβάστε ακόμα:
Οχ, πιάστηκα! Kαι τώρα τι κάνουμε;
http://www.vita.gr/html/ent/134/ent.1134.asp

Χειροπρακτική: Πώς τα χέρια γιατρεύουν
http://www.vita.gr/html/ent/575/ent.6575.asp

Για δυνατή πλάτη μετά το γραφείο
http://www.vita.gr/html/ent/388/ent.2388.asp