Ένα νέο, πιο αποτελεσματικό τρόπο δοκιμασίας των πειραματικών εμβολίων και φαρμάκων κατά του AIDS, που ελπίζεται ότι θα προωθήσει σημαντικά την έρευνα κατά του ιού, κατάφερε να δημιουργήσει η ελληνικής καταγωγής ιολόγος κ. Θεοδώρα Χατζηιωάννου, επίκουρος καθηγήτρια του Κέντρου Έρευνας για το AIDS «Aaron Diamond» (ADARC).

Πρόκειται για ένα νέο ζωικό μοντέλο του ιού HIV, για το οποίο η ερευνήτρια αναφέρει: «Οι πιθανές εφαρμογές του είναι απεριόριστες. Θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που πραγματοποιούμε τις μελέτες μας γύρω από τον ιό του AIDS», δήλωσε στο πλαίσιο του Ετήσιου Συνεδρίου Έρευνας για το AIDS στη Βοστόνη.

Μέχρι σήμερα, τα εργαστήρια που ερευνούσαν τη νόσο χρησιμοποιούσαν τον ιό SIV για να μολύνουν τους πιθήκους, με αποτέλεσμα να μην έχουν στα χέρια τους πειστήρια ότι οι θεραπείες που φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στους πιθήκους μπορούσαν να λειτουργούν το ίδιο ευεργετικά και στον άνθρωπο.

Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ζωικό μοντέλο του ιού HIV που μολύνει τον άνθρωπο και θα μπορούσε να διευκολύνει τις δοκιμές σε ζώα για την εξεύρεση της πολυπόθητης θεραπείας της μάστιγας του αιώνα.

Η εντυπωσιακή μελέτη της ελληνίδας ερευνήτριας δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences». Όπως αναφέρει η ίδια μάλιστα, η ανακάλυψή της αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την εξέταση της αποτελεσματικότητας φαρμάκων και εμβολίων κατά του HIV.

Διαβάστε ακόμα:
Δεν γνωρίζουν ότι έχουν τον HIV
http://www.vita.gr/html/ent/285/ent.10285.asp

Πρόληψη κατά του ΑΙDS: Έρωτας χωρίς φόβο
http://www.vita.gr/html/ent/033/ent.8033.asp

Εθελοντικό τεστ εντοπισμού του AIDS για όλους
http://www.vita.gr/html/ent/007/ent.8007.asp