Ένα νέο φάρμακο ίσως να αποτελεί την πρώτη πειραματική θεραπεία κατά του συνδρόμου Down, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.

Σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η χορήγηση του φαρμάκου έδειξε να βελτιώνει σημαντικά τις μαθησιακές δυσκολίες που προκαλούσε η νόσος στα ποντίκια.

«Εάν κάποιος παρέμβει αρκετά νωρίς, τότε ενδεχομένως να μπορέσει να βοηθήσει παιδιά που πάσχουν από το σύνδρομο Down να συλλέγουν και να επεξεργάζονται διάφορες πληροφορίες», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Αχμάντ Σαλέχι.

«Θεωρητικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση των νοητικών διεργασιών αυτών των παιδιών», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «Science Translational Medicine», το φάρμακο επηρεάζει τις χημικές ουσίες που μεταφέρουν τα σήματα των νευρώνων στον εγκέφαλο.

Οι ειδικοί χορήγησαν το φάρμακο σε γενετικώς μεταλλαγμένα ποντίκια που νοσούσαν και παρατήρησαν αναστροφή της κατάστασής τους μέσα σε λίγες μόνο ώρες: τα ποντίκια άρχισαν να χτίζουν φωλιές – κάτι που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσαν να κάνουν.

Εκτός από τις επιπτώσεις στην εξωτερική εμφάνιση, το σύνδρομο Down προκαλεί -μεταξύ άλλων- προβλήματα στην ικανότητα μάθησης και τη μνήμη. Οι δυσλειτουργίες αυτές μάλιστα δεν είναι ορατές από την αρχή, αλλά αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με σύνδρομο Down που επιβιώνουν μέχρι τη μέση ηλικία, εμφανίζουν ήδη από τα 50-60 χρόνια τους συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της άνοιας.

«Ήμασταν πραγματικά έκπληκτοι, γιατί είδαμε ότι το φάρμακο έδρασε αστραπιαία», αναφέρει ο δρ. Σαλέχι. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, χρειάζεται αρκετή έρευνα ακόμη, επειδή η θετική δράση του φαρμάκου έδειξε να εξασθενεί αρκετά γρήγορα.

Διαβάστε ακόμα:
Η αµνιοπαρακέντηση στο… µικροσκόπιο
http://www.vita.gr/html/ent/207/ent.8207.asp