Γεμάτα επικίνδυνα βακτήρια είναι τα τσιγάρα, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και της Ecole Centrale de Lyon στη Γαλλία.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που δείχνει ότι «τα τσιγάρα ίσως να αποτελούν πηγή έκθεσης τόσο των καπνιστών όσο και των παθητικών καπνιστών σε μια ευρεία γκάμα παθογόνων μικροβίων». Ωστόσο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα νέα στοιχεία χρήζουν περαιτέρω μελέτης.

«Εκπλαγήκαμε πραγματικά όταν εντοπίσαμε τόσα παθογόνα βακτήρια στα συγκεκριμένα προϊόντα», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης και βοηθός καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, κ. Έιμι Ρ. Σαπκότα,

«Τα τσιγάρα που εξετάσαμε ήταν γεμάτα βακτήρια, όπως ακριβώς υποθέταμε. Ωστόσο δεν περιμέναμε να βρούμε τόσα πολλά μολυσματικά για τον άνθρωπο βακτήρια», εξηγεί η ειδικός.

«Εάν οι οργανισμοί αυτοί καταφέρουν να επιβιώσουν κατά τη διαδικασία του καπνίσματος –και εμείς πιστεύουμε ότι τα καταφέρνουν – τότε θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μολυσματικών ή χρόνιων νοσημάτων σε καπνιστές αλλά και σε όσους εκτίθενται στον καπνό» εξηγεί η κ. Σαπκότα.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη αναμένεται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο «Environmental Health Perspectives».

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος: Η ζωή μετά… το τσιγάρο
http://www.vita.gr/html/ent/227/ent.9227.asp

Η απαγόρευση του καπνίσματος σώζει ζωές
http://www.vita.gr/html/ent/995/ent.9995.asp

«Mόνο σε κέντρο διακοπής έκοψα το τσιγάρο»
http://www.vita.gr/html/ent/086/ent.1086.asp