Φρένο στην κυκλοφορία ποτών που περιέχουν αλκοόλ και καφεΐνη μαζί, αναμένεται να βάλει σε λίγους μήνες η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εάν οι παρασκευαστές τους δεν προσκομίσουν σαφή στοιχεία για την ασφάλειά τους.

Τα προϊόντα αυτά συνδυάζουν το αλκοόλ με την καφεΐνη και τους χυμούς φρούτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η συγκέντρωσή τους σε αλκοόλ αγγίζει ακόμη και το 10%, γεγονός που τα κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή σε μαθητές και φοιτητές.

Η FDA ανακοίνωσε ότι η κατανάλωση των εν λόγω ποτών μπορεί να έχει τις ίδιες συνέπειες με την κατανάλωση καθαρού αλκοόλ, όπως π.χ. τις παρορμητικές αποφάσεις, τα ατυχήματα κατά την οδήγηση ή τη βίαιη συμπεριφορά.

Μέχρι στιγμής, η αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ επιτρέπει για τα αναψυκτικά συγκέντρωση καφεΐνης η οποία δεν ξεπερνά τα 200 μέρη ανά εκατομμυριοστό, ωστόσο η προσθήκη καφεΐνης σε αλκοολούχα ποτά δεν είναι εγκεκριμένη.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι ήδη 2 από τις 27 εταιρείες που παρήγαγαν τέτοιου είδους ποτά, αποφάσισαν να αποσύρουν πλήρως τα προϊόντα τους από την αγορά.

Πριν από έναν περίπου χρόνο, μετά από πιέσεις του γενικού εισαγγελέα, καταργήθηκαν τα αλκοολούχα ποτά με καφεΐνη Tilt, Bud Extra και Sparks.

«Η μάχη μας κατά των αλκοολούχων ενεργειακών ποτών είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση κάποιων προϊόντων. Όμως, σύντομα, νέα προϊόντα έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά για να καλύψουν το κενό», δηλώνει ένας από τους γενικούς εισαγγελείς που ερευνά την υπόθεση.

Διαβάστε ακόμα:
Η επιθετικότητα… πίνεται!
http://www.vita.gr/html/ent/621/ent.6621.asp

Ακούω φωνές ή φταίει ο καφές;
http://www.vita.gr/html/ent/307/ent.8307.asp