Γρήγορη απώλεια βάρους και μακροζωία υπόσχεται η δίαιτα της δεύτερης μέρας, που μας επιτρέπει να τρώμε άφοβα μέρα παρά μέρα.

Συγκεκριμένα, η επονομαζόμενη AlternateDay Diet ενώ την πρώτη μέρα επιβάλλει περιορισμό στην κατανάλωση θερμίδων κατά 50%, τη δεύτερη μέρα δεν θέτει κανέναν απολύτως διατροφικό περιορισμό.

Η ξαφνική αυτή αλλαγή από την υπερφαγία στην αυστηρή νηστεία φαίνεται ότι ενεργοποιεί το γονίδιο που ευθύνεται για την καύση του συσσωρευμένου λίπους.

Ο συγγραφέας του βιβλίου «The AlternateDay Diet» δρ. Τζέιμς Τζόνσον, από την πλευρά του, δηλώνει ότι ακολουθεί το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Πάντοτε ήμουν λίγο υπέρβαρος. Όταν ξεκίνησα τη δίαιτα έχασα 16 κιλά σε 11 εβδομάδες» αναφέρει ο ίδιος.

«Τώρα τρέφομαι έτσι ώστε να διατηρώ σταθερό το βάρος μου. Εάν καταλάβω ότι πήρα κιλά ακολουθώ τη δίαιτα για λίγες εβδομάδες. Βάσει των επιστημονικών στοιχείων πρόκειται για το πιο υγιεινό πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς», υποστηρίζει ο λέκτορας πλαστικής χειρουργικής.

Η εφαρμογή της δίαιτας της δεύτερης μέρας έδειξε επίσης να απαλλάσσει παχύσαρκα άτομα από προβλήματα υγείας, όπως π.χ. το άσθμα.

Ο δρ. Τζόνσον και οι συνεργάτες του από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ πραγματοποίησαν μια μικρή μελέτη σε 10 παχύσαρκα άτομα που έπασχαν από άσθμα. Οι εθελοντές ακολούθησαν το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα για ένα διάστημα οκτώ εβδομάδων.

Στο τέλος του πειράματος, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν καταφέρει να απαλλαγούν από το 8% του σωματικού τους βάρους, ενώ η φλεγμονή που εμφάνιζαν στους πνεύμονες κατά το ξεκίνημα της μελέτης είχε μειωθεί σημαντικά.

«Το επίπεδο της φλεγμονής είχε μειωθεί κατά 70% και εκείνο των ελεύθερων ριζών κατά 90%» αναφέρει ο δρ. Τζόνσον. «Καμία άλλη διατροφική προσέγγιση δεν είχε δείξει παρόμοια ευεργετικά αποτελέσματα στο άσθμα» συμπληρώνει.

Διαβάστε ακόμα:
Η νηστεία κάνει τις γυναίκες γόνιμες
http://www.vita.gr/html/ent/959/ent.9959.asp

Η νηστεία βοηθά τη χημειοθεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/630/ent.5630.asp

Tι κερδίζουμε νηστεύοντας;
http://www.vita.gr/html/ent/325/ent.1325.asp