Οι γυναίκες που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας μπορούν, σύμφωνα με νέα μελέτη, να επιβραδύνουν την εξέλιξη της ασθένειάς τους, αποκτώντας ένα παιδί.

Τα εντυπωσιακά νέα προέρχονται από βέλγους επιστήμονες οι οποίοι παρακολούθησαν 330 γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας για ένα διάστημα 18 ετών.

Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι όσες από τις συμμετέχουσες απέκτησαν στην πορεία παιδιά παρουσίασαν καθυστέρηση στην εξέλιξη των συμπτωμάτων της ασθένειάς τους.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry», οι γυναίκες που είχαν γεννήσει ένα ή περισσότερα παιδιά οποιαδήποτε στιγμή πριν ή και μετά την εκδήλωση της σκλήρυνσης είχαν κατά 34% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κινητικά προβλήματα, συγκριτικά με όσες δεν απέκτησαν ποτέ παιδί.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, τη μέγιστη προστασία (δηλ. 39% λιγότερες πιθανότητες για κινητικά προβλήματα) είχαν οι γυναίκες που είχαν γίνει μητέρες μετά την εκδήλωση της σκλήρυνσης.

Στην περίπτωση των γυναικών που δεν είχαν αποκτήσει παιδιά η σοβαρή επιδείνωση της σκλήρυνσης παρουσιάστηκε κατά μέσο όρο μετά από 13-15 χρόνια, ενώ σε όσες απέκτησαν απογόνους η επιδείνωση επιβραδυνόταν στα 22-23 χρόνια.

Η δρ Μαρία Ντ’ Ουγκ, από το Εθνικό Κέντρο για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας του Βελγίου η οποία συντόνισε τη μελέτη, ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται στοιχεία σχετικά με τη μακροπρόθεσμη επίδραση της απόκτησης παιδιού στη νόσο.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, πολύ πιθανόν το «κλειδί» για την επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας ίσως να αποτελούν οι ορμόνες που εκλύονται κατά την εγκυμοσύνη και δρουν ευεργετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αρκετοί είναι οι επιστήμονες ωστόσο που εμφανίζονται σκεπτικοί και υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να προκύψουν σαφή συμπεράσματα από μια μελέτη τόσο περιορισμένου εύρους.

Προηγούμενες μελέτες άλλωστε, είχαν δείξει ότι η εγκυμοσύνη προκαλεί επιδείνωση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Διαβάστε ακόμα:
Ελπιδοφόρο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
http://www.vita.gr/html/ent/851/ent.6851.asp

Μυστηριώδης ανάρρωση από τη σκλήρυνση κατά πλάκας
http://www.vita.gr/html/ent/967/ent.5967.asp

Χάπι για την σκλήρυνση κατά πλάκας
http://www.vita.gr/html/ent/795/ent.5795.asp