«Ασπίδα» κατά των εγκεφαλικών επεισοδίων στους άνδρες φαίνεται ότι είναι το τένις, η κολύμβηση και το τζόγκινγκ, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Neurology», οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Κολούμπια μελετώντας 3.298 νεοϋορκέζους με μέση ηλικία τα 69 έτη, ανακάλυψαν ότι οι έντονες μορφές άσκησης, όπως π.χ. το τένις, η κολύμβηση και το τζόγκινγκ, περιορίζουν έως και κατά 70% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στους άνδρες.

Αντίθετα, οι πιο ήπιες μορφές άσκησης όπως π.χ. το γκολφ, το περπάτημα και το μπόουλινγκ δεν έδειξαν να αποτρέπουν την πρόκληση εγκεφαλικού.

Στην περίπτωση των γυναικών, δεν φάνηκε να συμβαίνει το ίδιο.

«Η σωματική άσκηση μέτριας ή υψηλής έντασης μπορεί να αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την αποτροπή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Τζόσουα Γουίλι.

«Ένα μεγάλο ποσοστό συμμετεχόντων δεν ασκούνταν. Αυτό θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας που ζουν στις πόλεις. Ο εντοπισμός συγκεκριμένων τρόπων για την αύξηση της σωματικής τους δραστηριότητας θα μπορούσε είναι το «κλειδί» για τη δημόσια υγεία» καταλήγει ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμα:
Η «συνταγή» για το τέλειο τζόγκινγκ!
http://www.vita.gr/html/ent/827/ent.8827.asp

Περπάτημα ή τζόγκινγκ; Ποιο να προτιμήσω;
http://www.vita.gr/html/ent/616/ent.6616.asp

Τρέξιμο, για γερά κόκαλα
http://www.vita.gr/html/ent/713/ent.8713.asp