Οι γυναίκες με σιλουέτα «μήλο», οι οποίες συσσωρεύουν το περισσότερο λίπος στην περιοχή του κορμού, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο άνοιας συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Τα ανησυχητικά αποτελέσματα ανήκουν στους ειδικούς της Ακαδημίας Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ στη Σουηδία, οι οποίοι μελέτησαν την πορεία της υγείας 1.500 γυναικών.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης από εκείνη των γοφών τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν αργότερα άνοια.

«Όλοι όσοι συσσωρεύουν περισσότερο λίπος στην περιοχή της μέσης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω εγκεφαλικών ή καρδιακών επεισοδίων», εξηγεί η λέκτορας κ. Ντέμπορα Γκούσταφσον.

«Ωστόσο, εάν ζήσουν μέχρι την ηλικία των 70 ετών, τότε διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια», προσθέτει η ειδικός.

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «Neurology», η μελέτη ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Οι 1.500 συμμετέχουσες από την πόλη του Γκέτενμποργκ, ηλικίας από 38 έως 60 ετών, υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αφορούσαν την υγεία και τις καθημερινές τους συνήθειες.

Οι ειδικοί πραγματοποίησαν ένα δεύτερο έλεγχο, 32 χρόνια αργότερα, ο οποίος έδειξε ότι οι 161 από αυτές, με μέση ηλικία τα 75 έτη, είχαν αναπτύξει άνοια. Μελετώντας αναλυτικά τα στοιχεία τους, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσες μεσήλικες γυναίκες είχαν μεγαλύτερες αναλογίες μέσης είχαν και υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια καθώς μεγάλωναν.

Δεν κατάφεραν, ωστόσο, να βρουν έναν ξεκάθαρο συσχετισμό μεταξύ της μεγάλης περιφέρειας της μέσης και του υψηλού Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

«Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο υψηλός ΔΜΣ συνδέεται επίσης με την άνοια, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προέκυψε από τα δικά μας ευρήματα», αναφέρει η κ. Γκούσταφσον.

Διαβάστε ακόμα:
Τι σου λέει το σώμα σου για σένα
http://www.vita.gr/html/ent/224/ent.10224.asp

Η κοιλιά και το Αλτσχάϊμερ
http://www.vita.gr/html/ent/603/ent.5603.asp

Η κοιλίτσα «εγκυμονεί» κινδύνους
http://www.vita.gr/html/ent/906/ent.8906.asp