Ένα φλιτζάνι βραζιλιάνικο τσάι μέντας τον πόνο κάνει πέρα, σύμφωνα με νέα μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Νιουκάσλ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες μάλιστα, η παυσίπονη δράση του τσαγιού μέντας τύπου Hyptis crenata είναι παρεμφερής εκείνης της ασπιρίνης ή της ινδομετασίνης.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, που για χιλιάδες χρόνια βραζιλιάνοι θεραπευτές χορηγούσαν το συγκεκριμένο τσάι σε όσους ταλαιπωρούνταν από πονοκεφάλους και στομαχόπονο μέχρι πυρετό και γρίπη.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί σε ποντίκια, είδαν ότι τελικά οι αρχαίοι σαμάνοι είχαν δίκιο: το αφέψημα μέντας είχε παρόμοια δράση με εκείνη των κοινών αναλγητικών φαρμάκων που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

«Από τότε που ο άνθρωπος περπάτησε στη Γη, αναζητεί φυτά που προσφέρουν θεραπεία σε διάφορες παθήσεις – για την ακρίβεια υπολογίζεται ότι περισσότερα από 50.000 φυτά χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για ιατρικούς σκοπούς» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης κ. Γκρασιέλα Ρόσα.

«Στη μελέτη, πήραμε το φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως ως ασφαλές παυσίπονο και αποδείξαμε επιστημονικά ότι λειτουργεί το ίδιο καλά με ορισμένα συνθετικά φάρμακα. Τώρα το επόμενο στάδιο θα είναι να ανακαλύψουμε γιατί λειτουργεί το φυτό αυτό» επισημαίνει η ειδικός.

Μέσα στα άμεσα σχέδια των ερευνητών είναι η έναρξη κλινικών δοκιμών και σε ανθρώπους προκειμένου να διαπιστώσουν το βαθμό αποτελεσματικότητας του «θαυματουργού» τσαγιού.

Διαβάστε ακόμα:
Φυσικά φάρμακα για σας
http://www.vita.gr/html/ent/998/ent.7998.asp

Τσάι: Ο Κινέζος που έγινε… Sir!
http://www.vita.gr/html/ent/410/ent.8410.asp

Trigger Points: Mια τεχνική που αφοπλίζει τον πόνο
http://www.vita.gr/html/ent/459/ent.7459.asp