Τα παιδιά που ξυπνούν συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν άσθμα, αναφέρουν αμερικανοί και αυστραλιανοί επιστήμονες.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «European Respiratory Journal», κατά τη διάρκεια της μελέτης οι ειδικοί παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 2.400 παιδιών από την Αυστραλία, από την ημέρα της γέννησής τους μέχρι την ηλικία των 14 ετών. Οι μητέρες τους επίσης κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια που αφορούσαν το μοτίβο του ύπνου των παιδιών, την εγκυμοσύνη τους, τις καθημερινές συνήθειες της οικογένειάς τους και το ιατρικό ιστορικό τους.

Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι στην ηλικία του ενός έτους το 1/3 των παιδιών ξυπνούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα.

Αν και μέχρι την ηλικία των τριών ετών το ποσοστό των παιδιών αυτών είχε μειωθεί στο 27%, παρόλα αυτά οι ειδικοί εντόπισαν ξεκάθαρη σχέση της συχνής διακοπής του ύπνου με την εμφάνιση μη αλλεργικού άσθματος μέχρι την ηλικία των 14 ετών.

«Η μείωση των ωρών του ύπνου έχει ήδη κατηγορηθεί ότι ευθύνεται για την εμφάνιση του Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας και της παιδικής παχυσαρκίας, όμως είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συνδέεται με την εμφάνιση άσθματος» εξηγεί η κύρια συγγραφέας της μελέτης δρ. Ανίτα Κοζίρκσι από το Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Αλβέρτα.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, κάποιες χημικές ουσίες του οργανισμού που σχετίζονται με τη ρύθμιση του ύπνου και την ευαισθησία των αεραγωγών ίσως αυξάνουν την πιθανότητα φλεγμονών και άσθματος.

Διαβάστε ακόμα:
Οι εισπνευστήρες άσθματος πυροδοτούν κρίσεις
http://www.vita.gr/html/ent/158/ent.10158.asp

H τομή που… κόβει την ανάσα
http://www.vita.gr/html/ent/081/ent.8081.asp

Το άγχος των γονιών προκαλεί άσθμα στα παιδιά
http://www.vita.gr/html/ent/774/ent.9774.asp