Ο Πίτερ Λέιν, ένας 51χρονος τυφλός άνδρας από το Μάντσεστερ, νόμιζε ότι είχε βυθιστεί για πάντα στο σκοτάδι. Όμως, χάρη στο «βιονικό» μάτι που δημιούργησαν οι ειδικοί της αμερικανικής εταιρείας Second Sight, κατάφερε και πάλι να κερδίσει μικρές καθημερινές απολαύσεις, όπως π.χ. την ανάγνωση ενός βιβλίου.

Ο βρετανός έχασε την όρασή του στα 25 του χρόνια εξαιτίας εκφυλιστικής γενετικής νόσου. Είναι 1 από τους 32 ασθενείς στον κόσμο οι οποίοι, στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής της επαναστατικής τεχνολογίας, έχουν υποβληθεί σε εμφύτευση ηλεκτρονικών δεκτών στα μάτια τους, που τους χαρίζουν και πάλι τη χαμένη τους όραση.

Το «βιονικό» μάτι βοηθά ώστε ο ασθενής να «διαβάζει» το περίγραμμα των αντικειμένων αλλά και γράμματα μέσω μίας σειράς κουκίδων φωτός που προβάλλονται σε μια ειδική οθόνη.

Όλα αυτά συμβαίνουν με τη βοήθεια ενός ειδικού ζευγαριού γυαλιών που φορά ο ασθενής και τα οποία λαμβάνουν την εικόνα που «βλέπει» εκείνος κάθε φορά. Στη συνέχεια στέλνουν την πληροφορία σε έναν επεξεργαστή ο οποίος είναι τοποθετημένος στη ζώνη του ασθενούς και μετατρέπει την εικόνα σε ηλεκτρονικό σήμα το οποίο με τη σειρά του αποστέλλεται πίσω στα γυαλιά – συγκεκριμένα σε έναν πομπό.

Αυτός διοχετεύει το σήμα στους ηλεκτρονικούς δέκτες που βρίσκονται μέσα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, με αποτέλεσμα τα καταγεγραμμένα στοιχεία να μεταδίδονται υπό μορφή ηλεκτρικών παλμών στο οπτικό νεύρο και από εκεί στον εγκέφαλο.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, μάλιστα, οι ειδικοί αναμένεται να τοποθετήσουν στο σπίτι τού κ. Λέιν ένα ειδικό μηχάνημα προβολής και μία οθόνη που θα μεγεθύνει τα γράμματα, επιτρέποντάς του να διαβάζει τα ηλεκτρονικά του μηνύματα για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια.

Η τοποθέτηση των «θαυματουργών» εμφυτευμάτων πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο του Μάντσεστερ. Στόχος των ειδικών είναι η εξεύρεση λύσης για άτομα που πάσχουν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια νόσο που «πλήττει» τον αμφιβληστροειδή και οδηγεί σε σταδιακή απώλεια της όρασης.

Διαβάστε ακόμα:
Για δες (με) τα βλαστοκύτταρα
http://www.vita.gr/html/ent/676/ent.8676.asp

Δείτε τον κόσμο με άλλα μάτια!
http://www.vita.gr/html/ent/836/ent.8836.asp

Κινεί το χέρι με τη σκέψη του
http://www.vita.gr/html/ent/375/ent.10375.asp