Τη θεωρία ότι η στένωση των αρτηριών που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα ευθύνεται για την εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας διερευνούν τώρα αμερικανοί επιστήμονες.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο άντλησαν την ιδέα από τη μελέτη του ιταλού επιστήμονα δρ. Πάολο Ζαμπόνι, ο οποίος υποστηρίζει ότι το 90% των περιπτώσεων σκλήρυνσης οφείλεται στη στένωση των αρτηριών του λαιμού και του εγκεφάλου.

Ο ιταλός ερευνητής ισχυρίζεται ότι οι βλάβες που προκαλούνται και οδηγούν τελικά στην εμφάνιση της νόσου οφείλονται στη μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Προκειμένου να διαπιστώσουν εάν όντως κάτι τέτοιο ισχύει, οι αμερικανοί επιστήμονες αναμένεται να χρησιμοποιήσουν υπερήχους Doppler για να «σαρώσουν» υγιή άτομα και ασθενείς, έτσι ώστε να καταφέρουν να δουν κατά πόσο φέρουν ή όχι στένωση στις αρτηρίες του λαιμού και του εγκεφάλου.

Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε 1.100 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και 600 εθελοντές, κάποιοι από τους οποίους θα είναι υγιείς, ενώ κάποιοι άλλοι ασθενείς με άλλα νευρολογικά νοσήματα.

Εάν οι ισχυρισμοί του ιταλού ερευνητή επαληθευτούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελπιδοφόρες θεραπείες για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Διαβάστε ακόμα:
Η τεκνοποίηση επιβραδύνει τη σκλήρυνση κατά πλάκας
http://www.vita.gr/html/ent/470/ent.10470.asp

Θεραπεία «σταθμός» για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
http://www.vita.gr/html/ent/436/ent.8436.asp

Μυστηριώδης ανάρρωση από τη σκλήρυνση κατά πλάκας
http://www.vita.gr/html/ent/967/ent.5967.asp