Ο λόγος για το Uttwiler Spatlauber, ένα σπάνιο είδος ελβετικού μήλου το οποίο, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, κρύβει το «μυστικό» της νεότητας.

Το σπάνιο φρούτο προσείλκυσε το ενδιαφέρον των ερευνητών επειδή έχει την ικανότητα να διατηρείται για μήνες χωρίς να σαπίζει.

Το επιστημονικό έντυπο «Journal of Applied Sciences» μάλιστα δημοσίευσε τη μελέτη των ελβετών ειδικών. «Τα μήλα αυτά φαίνεται ότι φέρουν αιωνόβια φυτικά βλαστικά κύτταρα στους ιστούς τους. Θα μπορούσαμε κι εμείς να επωφεληθούμε από αυτά; Ποια θα μπορούσε να είναι η επίδραση του εκχυλίσματός τους στην ανθρώπινη επιδερμίδα;», αναρωτιούνται οι επιστήμονες.

Προκειμένου να δοκιμάσουν στην πράξη την αντιγηραντική τους δράση, οι ειδικοί έκοψαν το σπάνιο μήλο σε κομμάτια. Αυτό, στη συνέχεια, στα σημεία όπου είχε κοπεί δημιούργησε προστατευτικές «τυλώδεις» επιφάνειες με τη βοήθεια των βλαστικών του κυττάρων.

Οι ειδικοί πήραν τα φυτικά βλαστοκύτταρα, τα καλλιέργησαν και προχώρησαν σε διάφορα πειράματα. Αρχικά, σε ένα ειδικό διάλυμα που περιείχε 1% φυτικά βλαστικά κύτταρα προσέθεσαν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και, προς μεγάλη τους έκπληξη, είδαν ότι τα βλαστοκύτταρα του μήλου ενίσχυαν την παραγωγή ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων κατά 80%.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές εξέθεσαν τα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα σε υπεριώδη ακτινοβολία. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι εκείνα που είχαν καλλιεργηθεί στο ειδικό διάλυμα που περιείχε τα φυτικά βλαστοκύτταρα προστατεύονταν από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Σε ένα άλλο τεστ, θύλακες τρίχας που διατηρούνταν στο διάλυμα του σπάνιου μήλου συνέχιζαν να μεγαλώνουν για ένα διάστημα 18 ημερών, σε αντίθεση με όσους διατηρούνταν σε συμβατικό διάλυμα οι οποίοι «πέθαιναν» μέσα σε 14 ημέρες.

Τέλος, σε πειράματα που έγιναν σε 20 γυναίκες, οι ερευνητές ζήτησαν από τις συμμετέχουσες να εφαρμόζουν μια κρέμα προσώπου εμπλουτισμένη κατά 2% με το «θαυματουργό» εκχύλισμα (PhytoCell-Tec Malus Domestica) δύο φορές την ημέρα.

Μετά από 15 ημέρες, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι ρυτίδες στην άκρη του ματιού -γνωστές και ως «το πόδι της χήνας»- είχαν μειωθεί κατά 8%, ενώ μετά από 1 μήνα η βελτίωση άγγιζε το 15%.

Γνωστές εταιρείες κοσμητολογίας έσπευσαν να συμπεριλάβουν το εν λόγω εκχύλισμα στα προϊόντα τους, παρουσιάζοντας νέες ενισχυμένες σειρές που, έναντι του ανάλογου αντιτίμου, υπόσχονται αποτελεσματικό «σβήσιμο» των ρυτίδων.

Μάλιστα, ανάμεσα στις φανατικές θαυμάστριες του ελβετικού μήλου φημολογείται ότι συγκαταλέγονται η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, η ηθοποιός Κάρεν Μίρεν, αλλά και η ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζένιφερ Λόπεζ.

Διαβάστε ακόμα:
Οι τροφές που χαρίζουν νιάτα
http://www.vita.gr/html/ent/344/ent.1344.asp

«Ταΐστε» το δέρμα σας
http://www.vita.gr/html/ent/704/ent.9704.asp

Ασπιρίνη, να ένα μήλο!
http://www.vita.gr/html/ent/086/ent.8086.asp