Το καθημερινό περπάτημα περιορίζει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, αλλά και το ενδεχόμενο κρυολογήματος, εκτιμούν δύο νέες μελέτες.

Στην πρώτη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Urology», οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εκείνοι που περπατούν 3-6 ώρες την εβδομάδα έχουν κατά 66% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, συγκριτικά με όσους δεν ασκούνται.

Επιπλέον, οι άνδρες που περπατούσαν 1-3 ώρες την εβδομάδα είχαν κατά 86% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έναν επιθετικό τύπο καρκίνου του προστάτη.

Ως γνωστόν, η σωματική άσκηση τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό ακριβώς ήταν και το αντικείμενο έρευνας των ειδικών του Αμερικανικού Κολεγίου Αθλητιατρικής, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ασκούνταν για τουλάχιστον 45 λεπτά τέσσερις φορές την εβδομάδα, αρρώσταιναν μέσα στο χειμώνα το μισό χρόνο από ό,τι οι υπόλοιποι που δεν ασκούνταν τακτικά.

«Ο περιορισμός των λοιμώξεων που οφείλεται στη σωματική άσκηση υπερισχύει των φαρμάκων και, γι’ αυτό, το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να περπατά συχνά», σχολιάζει ο καθηγητής Ντέιβιντ Νίμαν από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Appalachian στη Βόρεια Καρολίνα.

Όπως εξηγεί μάλιστα, παρά το γεγονός ότι μπορεί να νιώθουμε σωματική κατάπτωση όταν είμαστε άρρωστοι, εάν συνεχίσουμε να ασκούμαστε μπορούμε να καταπολεμήσουμε γρηγορότερα τα δυσάρεστα συμπτώματα του κρυολογήματος. Εάν, ωστόσο, υπάρχουν συμπτώματα που πλήττουν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα -βήχας, δύσπνοια- τότε καλό θα ήταν να αποφύγουμε την άσκηση για περίπου δύο εβδομάδες, υποστηρίζει ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Βηματομετρητής: Step by step προς την υγεία
http://www.vita.gr/html/ent/890/ent.9890.asp

Keep walking
http://www.vita.gr/html/ent/517/ent.6517.asp

Περπατήστε όσο αντέχετε!
http://www.vita.gr/html/ent/394/ent.1394.asp