Οι άνθρωποι που έχουν καλή φυσική κατάσταση έχουν και οξύτερη νοητική λειτουργία, υποστηρίζει νέα σουηδική μελέτη, επαληθεύοντας έτσι την αρχαία ημών ρήση «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ χρησιμοποίησαν στοιχεία 1.221.727 ανδρών που από το 1950 έως το 1976 και σε ηλικία 18 ετών είχαν καταταγεί στον σουηδικό στρατό.

Ανακάλυψαν λοιπόν ότι η καλή καρδιαγγειακή υγεία συνδεόταν με τη νοητική οξύτητα και είχε ως αποτέλεσμα την υψηλότερη απόδοση σε νοητικά τεστ.

«Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι η σωματική άσκηση θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στη στρατηγική των κυβερνήσεων όσον αφορά τη δημόσια υγεία επιφέροντας παράλληλα θετικές επιπτώσεις και στον τομέα της εκπαίδευσης» αναφέρει χαρακτηριστικά η νευροεπιστήμων δρ. Μαρία Άμπεργκ.

Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης συνδέσει τη σωματική άσκηση με τις νοητικές ικανότητες των ανθρώπων – ωστόσο οι περισσότερες από αυτές αφορούσαν παιδιά ή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ακόμη στο παρελθόν υπήρξαν και έρευνες που είχαν συνδέσει τη σωματική άσκηση με τις νοητικές ικανότητες των ζώων.

«Βάσει των ευρημάτων μας, η καρδιαγγειακή υγεία και οι νοητικές επιδόσεις στην ηλικία των 18 ετών είναι άρρηκτα συνδεδεμένες» ισχυρίζεται η ειδικός.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αποδεικνύει τη θετική επίδραση της καρδιαγγειακής υγείας στις νοητικές επιδόσεις σε τόσο μεγάλο αριθμό νεαρών ενηλίκων» , επισημαίνει η Άμπεργκ.

Διαβάστε ακόμα:
5 πράγµατα που δεν ξέρετε για το fitness
http://www.vita.gr/html/ent/052/ent.8052.asp

Oι επτά καλύτερες ασκήσεις
http://www.vita.gr/html/ent/492/ent.6492.asp

Tεστ: Bαθμολογήστε τη φυσική σας κατάσταση
http://www.vita.gr/html/ent/119/ent.1119.asp