Μια πρωτοποριακή συσκευή η οποία θυμίζει τηλεχειριστήριο έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει τον καρκίνο του τραχήλου σε λίγα μόλις λεπτά.

Η καινοτόμος συσκευή ΑΡΧ, όπως ονομάζεται, στέλνει ηλεκτρικά κύματα στον τράχηλο, καταγράφοντας την ταχύτητα με την οποία αυτά «ταξιδεύουν» στα κύτταρα.

Το μυστικό της αστραπιαίας διάγνωσης, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του τηλεχειριστηρίου, βρίσκεται στο γεγονός ότι τα προ-καρκινικά κύτταρα άγουν τον ηλεκτρισμό με τελείως διαφορετικό τρόπο από ό, τι τα υγιή.

Σήμερα, τα αποτελέσματα των συμβατικών εξετάσεων απαιτούν έως και πέντε εβδομάδες, μια αναμονή που αυξάνει το άγχος των εξεταζόμενων για το αν είναι τελικά θετικές ή όχι στη νόσο.

Η νέα συσκευή είχε αρχικά αναπτυχθεί από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, ενώ τώρα έχει περάσει στα χέρια των ειδικών της τεχνολογικής εταιρείας Zilico Ltd. Σύμφωνα με τους ίδιους μάλιστα, η χρήση της θα μπορούσε να περιορίσει αισθητά τα λανθασμένα αποτελέσματα εξετάσεων.

Το APX έχει ήδη δοκιμασθεί σε περισσότερες από 500 γυναίκες στο πλαίσιο ευρωπαϊκών κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας.

Όπως εκτιμά μάλιστα ο καθηγητής κ. Στέφεν Ντάφι, ειδικός του βρετανικού οργανισμού Cancer Research UK: «Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει μέχρι στιγμής δείξει ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Ωστόσο ακόμη είναι νωρίς. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την βελτίωση και αξιολόγησή της».

Διαβάστε ακόμα:
Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp

Το Cervarix ύποπτο για το θάνατο 14χρονης
http://www.vita.gr/html/ent/118/ent.10118.asp

Τεστ Παπ. Δεν είναι μόνο αυτό που ξέρετε!
http://www.vita.gr/html/ent/338/ent.1338.asp