Οι έγκυοι που κυοφορούν αγόρι και χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά και λακ κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών της εγκυμοσύνης τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο ένα μωρό με ανωμαλίες στα γεννητικά όργανα.

Στην ανησυχητική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Occupational and Environmental Medicine», οι ειδικοί πήραν συνέντευξη από τις μητέρες 471 αγοριών τα οποία είχαν γεννηθεί στη νοτιοανατολική Βρετανία με υποσπαδία – μια γενετική ανωμαλία στην οποία η ουρήθρα δεν βρίσκεται στη φυσιολογική της θέση.

Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι οι γυναίκες οι οποίες χρησιμοποιούσαν συχνά λακ μαλλιών και εντομοαπωθητικά που εφαρμόζονται στο δέρμα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν γιο με τη συγκεκριμένη πάθηση. Το ίδιο ίσχυε και για όσες έκαναν χρήση σπρέι ή φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην κηπουρική.

Προηγούμενες μελέτες είχαν, επίσης, δείξει ότι η υψηλή έκθεση εγκύων ποντικών σε εντομοαπωθητικά (όπως π.χ. το DEET (N-diethyl-m-toluamide και η περμεθρίνη), προκαλούσε σοβαρές παρενέργειες στα μικρά τους.

Οι βρετανοί ειδικοί, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προτού καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα.

Διαβάστε ακόμα:
Εκθήλυνση των αγοριών προκαλούν τα πλαστικά
http://www.vita.gr/html/ent/392/ent.10392.asp

Χημική βόμβα κατά των αγοριών!
http://www.vita.gr/html/ent/163/ent.9163.asp

Kουνούπια τέλος!
http://www.vita.gr/html/ent/260/ent.2260.asp