Η λήψη φαρμάκων με δραστική ουσία το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (π.χ. ασπιρίνη) ή την ακεταμιτοφαίνη φαίνεται ότι εμποδίζει την αποτελεσματική δράση των εμβολίων, εκτιμούν τώρα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι.

Τα ανησυχητικά νέα έρχονται την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς υγείας συνιστούν τον άμεσο εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης, προκαλώντας τον έντονο προβληματισμό των ειδικών.

«Εάν κάποιος παίρνει συχνά ασπιρίνη -κάτι το οποίο πολλοί κάνουν στο πλαίσιο θεραπείας για την καρδιά- ή ακεταμινοφαίνη ως παυσίπονο ή αντιπυρετικό, και ταυτόχρονα κάνει το εμβόλιο της γρίπης, τότε ενδεχομένως o οργανισμός του να μην έχει την αναμενόμενη ανοσολογική απόκριση», αναφέρει ο κ. Τσαρλς Μπράουν, συνεργάτης καθηγητής Κτηνιατρικής Παθοβιολογίας.

«Τα συγκεκριμένα φάρμακα μπλοκάρουν το ένζυμο COX-1, που εντοπίζεται σε ιστούς του οργανισμού και η απουσία του μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός – και ο οργανισμός μας, προκειμένου να είναι προστατευμένος, οφείλει να έχει υψηλό αριθμό αντισωμάτων», εξηγεί ο ειδικός.

Τα ένζυμα COX, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν και η δράση τους δεν έχει αναλυθεί πλήρως, ωστόσο τα φάρμακα που την εμποδίζουν μπορεί να έχουν παρενέργειες.

Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι και τα φάρμακα που αναστέλλουν τη δράση του ενζύμου COX-2 επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Οι μελέτες για τα φάρμακα που αναστέλλουν τη δράση των δύο ενζύμων έχουν γίνει σε ζώα. «Αν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν και στους ανθρώπους, τότε ίσως πρέπει να υπάρξει οδηγία να μη λαμβάνουμε ασπιρίνη και ακεταμινοφαίνη δύο εβδομάδες πριν και δύο εβδομάδες μετά το εμβόλιο», επισημαίνει ο καθηγητής Μπράουν.

Διαβάστε ακόμα:
«Όχι» στη συστηματική λήψη ασπιρίνης
http://www.vita.gr/html/ent/947/ent.9947.asp

Όχι στην προληπτική χρήση ασπιρίνης
http://www.vita.gr/html/ent/278/ent.9278.asp

Ασφαλές το εμβόλιο της νέας γρίπης;
http://www.vita.gr/html/ent/478/ent.10478.asp