Αντικρουόμενα στοιχεία για την προστατευτική δράση που προσφέρουν τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος ενάντια στην επανεμφάνιση πολυπόδων του εντέρου παρουσιάζει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία, η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος δεν προσφέρει καθολική προστασία από την επανεμφάνιση πολυπόδων, όπως πιστευόταν μέχρι τώρα, παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ατόμων τα οποία φέρουν χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης του συμπλέγματος Β στο αίμα τους.

Ο δρ. Κάνα Γου και οι συνεργάτες του από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ μελέτησαν τις περιπτώσεις 700 ανδρών και γυναικών που είχαν συμμετάσχει στις ευρείες αμερικανικές μελέτες Nurses’ Health Study και Health Professionals Follow-Up Study, οι οποίοι λάμβαναν είτε 1 mg φυλλικού οξέος την ημέρα, ή πλασέμπο. Όλοι τους κατά το παρελθόν είχαν διαγνωστεί θετικοί σε πολύποδες του παχέος εντέρου.

Κατά την πορεία της έρευνας, η οποία διήρκησε συνολικά 6,5 χρόνια, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι πολύποδες είχαν επανεμφανιστεί σε 72 από τους εθελοντές που λάμβαναν πλασέμπο και σε 62 από εκείνους που λάμβαναν φυλλικό οξύ. Η διαφορά αυτή θεωρείται στατιστικά ασήμαντη.

Ωστόσο, τα άτομα που έφεραν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β στο αίμα τους και λάμβαναν τα εν λόγω συμπληρώματα παρουσίασαν κατά 40% μειωμένο κίνδυνο να επανεμφανίσουν πολύποδες. Ακόμα, η προστατευτική δράση της λήψης φυλλικού οξέος ήταν ιδιαίτερα ισχυρή σε άτομα που κατανάλωναν συχνά αλκοόλ – το οποίο είναι γνωστό ότι περιορίζει τα επίπεδα φυλλικού οξέος στο αίμα.

Όπως καταλήγουν οι ειδικοί, η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος ενδεχομένως να είναι ευεργετική σε άτομα με χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης του συμπλέγματος Β, τα οποία πίνουν πολύ αλκοόλ.

Διαβάστε ακόμα:
Το φυλλικό οξύ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/403/ent.10403.asp

Υπεύθυνο για καρκίνο το φυλλικό οξύ;
http://www.vita.gr/html/ent/206/ent.10206.asp

Τα amore mio του εντέρου σας
http://www.vita.gr/html/ent/839/ent.8839.asp