Οι γυναίκες που πριν μείνουν έγκυες έπιναν κάθε εβδομάδα πέντε ή περισσότερα αναψυκτικά τύπου κόλα με ζάχαρη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη κύησης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα μελέτησαν δεδομένα 10 ετών από μια παλαιότερη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 13.475 γυναίκες.

Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και το κάπνισμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που πριν συλλάβουν κατανάλωναν εβδομαδιαίως πέντε ή περισσότερα ζαχαρούχα αναψυκτικά τύπου κόλα είχαν κατά 22% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη κύησης συγκριτικά με τις υπόλοιπες που περιορίζονταν σε ένα τέτοιο αναψυκτικό το μήνα.

«Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη με χρόνια μεταβολικά σύνδρομα», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης και βοηθός καθηγήτρια επιδημιολογίας, δρ. Λίγουεϊ Τσεν.

«Η μελέτη αυτή, ωστόσο, είναι η πρώτη που δείχνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και στην περίπτωση των εγκύων», εξηγεί. «Χρειάζεται, ωστόσο, περαιτέρω έρευνα προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τα τελευταία ευρήματα».

Οι ερευνητές δεν βρήκαν, πάντως, κάποια σχέση μεταξύ του διαβήτη κύησης και άλλων ζαχαρούχων αναψυκτικών ή αναψυκτικών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Δεν είναι, λοιπόν, σαφές γιατί τα αναψυκτικά τύπου κόλα σχετίζονται με το πρόβλημα, αν και οι ερευνητές εικάζουν ότι οφείλεται στη μεγαλύτερη κατανάλωσή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέσα από το επιστημονικό έντυπο «Diabetes Care» η ειδικός προτείνει στις γυναίκες τον περιορισμό των αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη.

«Οι γυναίκες οφείλουν να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους από την κατανάλωση αναψυκτικών τόσο για την εγκυμοσύνη τους όσο και μακροπρόθεσμα για την υγεία των παιδιών τους», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμα:
Γλυκιά εγκυμοσύνη χωρίς σάκχαρο!
http://www.vita.gr/html/ent/432/ent.9432.asp

Τα αναψυκτικά δεν είναι αθώα
http://www.vita.gr/html/ent/826/ent.4826.asp

Oι απαραίτητες εξετάσεις για να ζείτε καλά με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/113/ent.1113.asp