Οι καπνιστές που ανάβουν τσιγάρο μόλις ξυπνήσουν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Κολεγίου της Πενσυλβάνια μέτρησαν τα επίπεδα κοτινίνης -ενός υποπροϊόντος της νικοτίνης που σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων- στον οργανισμό 250 καπνιστών.

Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι όσοι από αυτούς ξυπνούσαν, έτρωγαν πρωινό και μετά ικανοποιούσαν τη λαχτάρα τους για τσιγάρο, έφεραν χαμηλότερα επίπεδα κοτινίνης στον οργανισμό τους.

Συγκεκριμένα, οι εθελοντές που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα κάπνιζαν κατά μέσο όρο 20 τσιγάρα την ημέρα. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα υψηλότερα επίπεδα του επιβλαβούς χημικού εντοπίστηκαν σε εκείνους που άναβαν τσιγάρο μέσα στα πρώτα 30 λεπτά από την ώρα που είχαν ξυπνήσει.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι πιο εξαρτημένοι από τον καπνό και ενδεχομένως να χρειάζονται εντατικότερη προσπάθεια για να καταφέρουν να κόψουν μόνιμα το κάπνισμα», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Δημόσιας Υγείας, κ. Τζόσουα Μούσκατ.

«Όπως όλοι οι καπνιστές δεν είναι ίδιοι, έτσι και οι ειδικοί για να βοηθήσουν κάποιον να κόψει το κάπνισμα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους και άλλες παραμέτρους, όπως τη συχνότητα του καπνίσματος, τη λαχτάρα που νιώθει ο καθένας και τα ψυχολογικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζει», καταλήγει ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος: Η ζωή μετά… το τσιγάρο
http://www.vita.gr/html/ent/227/ent.9227.asp

Κόψτε το τσιγάρο και κερδίστε ζωή!
http://www.vita.gr/html/ent/616/ent.8616.asp

Μόνο σε Κέντρο Διακοπής έκοψα το τσιγάρο
http://www.vita.gr/html/ent/086/ent.1086.asp