Νέα σκανδιναβική μελέτη μεγάλης κλίμακας υποστηρίζει ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της 30ετούς μελέτης της Δανικής Εταιρείας για τον Καρκίνο, η συχνή χρήση κινητού τηλεφώνου δεν έδειξε να επηρεάζει τη συχνότητα εμφάνισης καρκινικών όγκων του εγκεφάλου, όπως έδειχναν προηγούμενες μελέτες.

Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι είναι πιθανό οι όγκοι του εγκεφάλου να χρειάζονται περισσότερα από 10 χρόνια για να αναπτυχθούν.

«Δεν εντοπίσαμε σαφή μεταβολή ως προς τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου από το 1998 έως το 2003 σε καμία από τις υπο-κατηγορίες των συμμετεχόντων», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην Επιθεώρηση του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο η κ. Ιζαμπέλ Ντελτούρ και οι συνεργάτες της.

Συγκεκριμένα, αναλύοντας τον ετήσιο ρυθμό εμφάνισης δύο τύπων καρκίνου του εγκεφάλου (γλοίωμα και μηνιγγίωμα), από το 1974 έως το 2003, σε δείγμα ενηλίκων ηλικίας 20-79 ετών στη Δανία, τη Φιλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, οι ειδικοί δεν βρήκαν στοιχεία που να ενοχοποιούν τα κινητά τηλέφωνα.

Μέσα στο διάστημα των 30 χρόνων, σχεδόν 60.000 άνθρωποι διαγνώστηκαν ότι πάσχουν από καρκίνο του εγκεφάλου.

«Στη Δανία, τη Φιλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, η χρήση κινητών τηλεφώνων αυξήθηκε σημαντικά στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Συνεπώς οι ρυθμοί εμφάνισης εγκεφαλικών όγκων μετά το 1998 μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες για τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση κινητών», εξηγούν οι ερευνητές.

Όπως είδαν, όμως, μία μικρή και σταθερή αύξηση στην εμφάνιση όγκων είχε ξεκινήσει ήδη από το 1974 – πολύ πριν, δηλαδή, από τη διάδοση των κινητών τηλεφώνων.

«Από το 1974 έως το 2003, το ποσοστό εμφάνισης γλοιώματος αυξήθηκε κατά 0,5% ετησίως στους άνδρες και κατά 0,2% στις γυναίκες», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Από την άλλη, το ποσοστό εμφάνισης μηνιγγιώματος κατέγραψε ετήσια αύξηση της τάξεως του 0,8% στους άνδρες. Από τα μέσα του ’90 ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου αυξήθηκε στις γυναίκες άνω των 60 ετών -οι οποίες ήδη συγκαταλέγονταν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου- κατά 3,8%.

«Από το 1998 έως το 2003, δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στις τάσεις εμφάνισης καρκινικών όγκων του εγκεφάλου», προσθέτουν οι επιστήμονες.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί, όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι καρκινικοί όγκοι οι οποίοι οφείλονται στη χρήση κινητού τηλεφώνου πιθανότατα χρειάζονται περισσότερα από 10 χρόνια για την ανάπτυξή τους.

«Ακριβώς επειδή η χρήση του κινητού τηλεφώνου σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εκτεταμένη, χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθούν οι τάσεις ως προς την τάση εμφάνισης καρκινικών όγκων του εγκεφάλου», τονίζει η κ. Ντελτούρ.

Διαβάστε ακόμα:
Τα 10 κινητά με τη χαμηλότερη ακτινοβολία
http://www.vita.gr/html/ent/015/ent.9015.asp

Προσοχή στα κινητά…
http://www.vita.gr/html/ent/106/ent.7106.asp

Kινητά και καρκίνος του στόματος
http://www.vita.gr/html/ent/897/ent.4897.asp